Stát zruší zdanění dividend. Přijde tím o devět miliard

Ekonomika Ekonomika
27. 7. 2011 10:40
Koalice se dohodla, jakým způsobem odstraní dvojí zdanění firemních zisků
Koalice se rozhodla zrušit daně z dividend.
Koalice se rozhodla zrušit daně z dividend. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Stát přestane vybírat patnáctiprocentní daň z dividend a z podílů na zisku, shodli se premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek.

Opatření, o němž informuje středeční vydání MfD, se má stát součástí návrhu daňové reformy, a mohlo by tak začít platit od roku 2013.

Koalice stála před dvěma možnostmi, jak odstranit dvojí zdanění zisků firem, které v současnosti kvůli dani z dividend existuje. Buď mohla přijít se slevou na dani, nebo - a toto řešení zřejmě zvolí - zrušit zmíněnou daň.

Pro státní pokladnu bude tato varianta znamenat, že přijde o devět miliard korun. "Z dlouhodobého hlediska vyjde pro příjmy státu nastejno, zda zvolí slevu na dani, nebo osvobození dividend," uvedl ale Ladislav Minčič, náměstek ministra financí pro daně.

S daňovým osvobozením dividend zřejmě skončí praxe, kdy si společníci a současně zaměstnanci firmy vypláceli zisk prostřednictvím extrémně vysokých mezd. Tím se vyhnuli dvojímu zdanění zisku. Jakmile se svým vysokým platem překročili strop pro platbu pojistného (dnes 150 tisíc korun měsíčně), odváděli státu jen 15procentní daň z příjmu pro fyzické osoby, pojistné už žádné, uvádí MfD.

 

Právě se děje

Další zprávy