S&P se bojí, zda bude mít majitel TV Nova dost peněz

Ekonomika Ekonomika
18. 11. 2011 13:37
Ratingová agentura snížila hodnocení mediální společnosti CME.
Jan Andruško, generální ředitel TV Nova. Příští rok přijdou nejspíš starosti (finanční)
Jan Andruško, generální ředitel TV Nova. Příští rok přijdou nejspíš starosti (finanční) | Foto: Jan Langer

New York/Praha - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila výhled ratingu mediální společnosti Central European Media Enterprises (CME), majitele televize Nova, ze stabilního na negativní.

Agentura má obavy, že když se ještě víc zhorší ekonomické podmínky, mohl by mít podnik problémy s likviditou. CME je vlastníkem televize Nova a dalších stanic v České republice a dalších zemích střední a východní Evropy.

Akcie CME po zprávě zamířily na pražské burze prudce dolů a vykazovaly propad až o osm procent pod 172 Kč. Hlavní index PX měl ztrátu do jednoho procenta.

 

"Negativní výhled ratingu je odrazem našeho názoru, že pokud by nastal scénář, kdy se na trhu zhorší podmínky, likvidita CME by zřejmě nebyla dostatečná, pokud by se firma nevypořádala se závazky, jejichž splatnost nastane v nejbližších čtvrtletích," upozorňuje agentura.

S&P v zásadě říká, že pokud se zhorší makroekonomické podmínky, sníží se i schopnost CME vytvářet zisk. Oslabeno by tak mohlo být i cash flow, tedy hotovostní toky nutné převážně na běžný provoz firmy. CME tak bude muset více spoléhat na ušetřené peníze.

 

Právě se děje

Další zprávy