Soused plánovaného marketu má právo se bránit

Tomáš Fránek
16. 11. 2007 14:05
Soud zrušil změnu územního plánu obce Jistebnice
Foto: Ondřej Besperát

Brno - Lidé, jejichž pozemky sousedí s místem, kde se má podle návrhu územních plánů měst a obcí nově stavět, dostali možnost obrany.

Důležitý verdikt, který je podstatný pro posuzování podobných případů ve prospěch těchto lidí, vydal Nejvyšší správní soud, když řešil spor o změnu územního plánu obce Jistebnice.

Radnice musí brát lidi vážně

A rozhodl, že lidé, jejichž pozemky sousedí s místem, kde se mění územní plán a připravuje se tam výstavba (obchodního centra, továrny, domů, silnice nebo jakékoliv jiné stavby) mohou vždy uplatnit svoje námitky proti této změně.

A radnice nemohou názory majitelů pozemků sousedících s místem plánované výstavby označit pouze jako připomínky, které sice může vznést každý, ale radnice se jimi nemusí zabývat a posuzovat je.

Námitky radnice musí posoudit, projednat a rozhodnout o tom, jak je vyřídí.

Ze stavebního zákona vyplývá, že námitky mohou podat vlastníci pozemků, kterých se připravované stavby přímo dotknou.

Podle Nejvyššího správního soudu ale neplatí, že se možnost uplatnit námitky proti změně územního plánu týká pouze vlastníků pozemků či staveb, na které přímo dopadá změna územního plánu.

"Bezprostředně sousedící má právo uplatnit námitky vždy, nesousedící výjimečně, a to v závislosti na okolnostech konkrétní věci," uvedl soudce Nejvyššího správního soudu Vojtěch Šimíček.

Obrana platí vždy

Soud uvedl, že jeho úkolem není stanovovat, co se kde má stavět a jak bude území využito, ale sledovat, zda obce a města dodržují mantinely stanovené pro schvalování územních plánů.

V případě Jistebnice šlo o spor, který radnice a občané měst a obcí vedou po celé zemi.

Občanské sdružení Jistebnická vrchovina požadovalo, aby se v jedné části obce zřídila klidová oblast a nestavěly se tam nové domy.

Území je totiž součástí přírodního parku Jistebnická vrchovina.

Radnice ale připravila změnu územního plánu a místo orné půdy se mělo v této lokalitě stavět.

A námitky ženy, jejíž pozemky s územím, kde se má začít stavět, sousedí, označila radnice jako připomínky, a znemožnila jí tak další obranu.

Nejvyšší správní soud proto změnu územního plánu v části týkající se pozemků protestující ženy zrušil.

 

Právě se děje

Další zprávy