Domy v okolí praskají. Čedič se má ale těžit dál

Tomáš Fránek
4. 11. 2007 0:00
Boj těžařů, protestujících lidí a úřadů trvá 10 let
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Kremnica Gold

Brno - Boj o to, zda se bude těžit sedmnáct milionů tun čediče na kopci Tlustec na Českolipsku, nekončí ani po deseti letech.

Báňský úřad totiž znovu k nelibosti odpůrců těžby povolil takzvanou zajišťovací těžbu (ta slouží k udržování lomu v bezpečném stavu). Občanská sdružení i obecní úřad v Jablonném se odvolaly.

Je to další spor před tím, než padne definitivní rozhodnutí v kauze, která patří mezi nejznámější případy o to, co a jak těžit v Česku.

Soudy, hádky, krach

Spor o těžbu na Tlusci provázejí soudní spory. O těžbě už několikrát rozhodovaly různé úřady.

Ministerstvo životního prostředí nyní má vynést verdikt, zda společnosti Go Point bude moci dál čedič na kopci těžit.

Až do roku 2059 tam chtějí těžaři vytěžit na 17 milionů tun.

Na Tlustci se pravidelně těžilo nejdříve od roku 1988 do roku 1998, kdy čedič v lomu dolovala pomocí velmi silných komorových odstřelů společnost Beron.

Zadlužená firma nakonec skončila v konkurzu.

Lom pak v roce 2001 od správce konkurzní podstaty koupila liberecká společnost Go Point, která na Tlustci začala v roce 2003 těžit.

Za domy může těžba

Na počátku roku 2004 ale těžbu zakázal krajský úřad a Go Point v roce 2004 prohrál i soudní spor s ekology. Do loňského roku pak probíhala na Tlustci zajišťovací těžba k udržování lomu v bezpečném stavu. Tu nyní úřad povolil znovu.

Odpůrci těžby mají v rukou silný argument proti těžbě. V říjnu totiž po devíti letech Vrchní soud v Praze rozhodl, že za praskliny na domech lidí v Postřelné v blízkosti lomu může těžba na Tlustci.

Praskliny se už od roku 1998 objevovaly asi na dvanácti domech v horní části Postřelné. Na některých domech jich bylo až dvě stě.

"Je to pro nás velmi podstatné rozhodnutí. Na jeho základě si myslíme, že těžba na kopci Tlustec je do budoucna vyloučena," uvedl Miroslav Šimonek, obyvatel Postřelné a předseda Sdružení na záchranu kopce Tlustec.

Lidé se ale odškodnění za poškozené domy s největší pravděpodobností nedočkají. Firma Beron je v konkursu, lidé dostanou čtyři procenta celkových škod.

 

Právě se děje

Další zprávy