Jatka a velkochovy fungují v Česku bez povolení

Tomáš Fránek
5. 11. 2007 16:54
Životně důležité razítko chybí čtvrtině firem
Foto: Ludvík Hradilek

Brno - Jatka v Českém Těšíně, velkochovy po celé zemi nebo porodna prasnic, to jsou firmy, které už pět dnů fungují v rozporu se zákonem, chybí jim totiž integrované povolení.

Tedy celounijní povolení, které "hlídá" množství vypouštěných škodlivých látek, nařizuje používání co nejúčinnějších technologií nebo sleduje plnění limitů pro produkci odpadů.

Velkochovy vedou

Ekologové z sdružení Děti Země už začali po celé zemi hledat firmy, které životně důležité povolení nezískaly do 31. října, jak jim ukládal zákon.

A potvrzuje, že největší problémy mají především firmy působící v zemědělském resortu.

Ekologové zjistili, že povolení chybí především velkochovům brojlerů a prasat po celé zemi. Ekologové už našli jedenáct velkochovů, které povolení nemají.

Chybí například velkokapacitním chovům ve Vyžlovce (kapacita 100 000 brojlerů), Obříství (kapacita 90 000 brojlerů) nebo v Lovoši (203 930 brojlerů).

"O povinnosti mít platné integrované povolení věděli všichni již od roku 2003, je to tedy nezodpovědnost firmy, že o vydání povolení včas nepožádala," uvedl Martin Hyťha z Děti Země.

Razítko také zatím nezískala jatka v Českém Těšíně s kapacitou porážky nad 50 tun denně.

Hrozí vysoké pokuty

Ekologové se už obrátili na Českou inspekci životního prostředí, ta může uložit pokutu až do výše sedmi milionů korun.

"Podle zákona by nyní měl být provoz zařízení zastaven až do doby, než budou příslušná integrovaná povolení vydána a nabudou právní moci," uvedl Hyťha.

Za fungování firem v rozporu s už vydanými povoleními inspekce za první polovinu letošního roku udělila pět pokut od 100 tisíc do 200 tisíc korun.

To, že čtvrtina firem nemá povolení, potvrdilo také ministerstvo životního prostředí.

"Platnými integrovanými povoleními dnes disponuje zhruba 75 procent těch, kterých se tato povinnost týká," uvedl mluvčí ministerstva životního prostředí Jakub Kašpar.

O nutnosti získat integrované povolení přitom firmy vědí už od roku 2002, požadavek na jeho získání vyplývá z legislativy Evropské komise.

Brusel se vydáváním integrovaného povolení snaží donutit firmy v celé Unii, aby se chovaly šetrněji k životnímu prostředí.

 

Právě se děje

Další zprávy