Soud zrušil vysokou pokutu pro T- Mobile

Tomáš Fránek
31. 12. 2005 0:00
Brno – Dvanáctimilionovou pokutu pro společnost T-Mobile zrušil Krajský soud v Brně.

Pokutu dostal T-Mobile před dvěma roky od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže za zakázanou dohodu o vzájemném propojení s dalším mobilním operátorem, společností Český Mobil (nyní Oskar Vodafone).

Krajský soud nyní označil rozhodnutí antimonopolního úřadu o pokutě ve výši 12 milionů korun za nicotné a tedy neplatné.

Má rozhodovat jiný úřad

Důvodem pro zrušení rozhodnutí o vysoké pokutě je to, že podle soudu neměl antimonopolní úřad pravomoce pokutu udělit. Smlouvy o propojení má podle soudu posuzovat pouze Český telekomunikační úřad.

Všichni tři operátoři včetně společnosti Eurotel dostali za tyto dohody pokutu v celkové výši čtyřicet čtyři miliony korun, tedy jednu z nejvyšších, které kdy úřad udělil.

Pokuty dostali mobilní operátoři za to, že v roce 2000 a na začátku roku 2001 uzavřeli dohody, na jejichž základě své sítě propojovali pouze mezi sebou, a ne prostřednictvím třetího operátora.

Kartelové dohody zvýšily podle bývalého šéfa antimonopolního úřadu Josefa Bednáře uměle ceny za tranzit telefonního signálu, a spotřebitelé tak platili více. "Odhad této újmy pro jednoho klienta činí několik set až tisíc korun ročně," uvedl Bednář.

Eurotel dostal pokutu 22 milionů, T-Mobile 12 milionů a Oskar celkem deset milionů (4,5 milionu za smlouvy o propojení s T-Mobile, 5,5 milionu za smlouvy s Eurotelem). Na udělení pokuty přitom podali žaloby všichni tři mobilní operátoři.

Čtyři z šesti

U soudu tak po dnešním rozhodnutí soudu uspěli všichni tři operátoři. Spor ovšem bude pokračovat u Nejvyššího správního soudu, kam se antimonopolní úřad odvolal.

Mobilní operátoři patří v soudních sporech s antimonopolním úřadem mezi nejúspěšnější firmy. Z celkových 31 již rozhodnutých žalob na výroky antimonopolního úřadu podaných od roku 1999 jich bylo celkem 23 zamítnuto. Ve dvou případech bylo řízení zastaveno (žaloba byla vzata zpátky) a jen šestkrát (z toho čtyřikrát se jedná právě o smlouvy mobilních operátorů) u soudu uspěla žalující strana.

Společnost T-Mobile měla koncem září 4,55 milionu zákazníků, což bylo nejvíce na tuzemském 11milionovém trhu. Majoritním vlastníkem je stejnojmenná dceřiná firma Deutsche Telekomu.

 

Právě se děje

Další zprávy