Aktivní SIM karty: Nárůst o 300 000

čtk
19. 12. 2005 10:11
Praha - I přes vysokou nasycenost tuzemského mobilního trhu by mohlo rozšíření mobilních telefonů v příštím roce vzrůst ze současných 109 procent o dva až tři procentní body.

Na 100 lidí by tak připadalo 112 mobilních telefonních čísel. V rozhovoru pro ČTK to uvedl generální ředitel společnosti Eurotel Salvador Anglada. Operátoři by tak v příštím roce mohli zvýšit počet aktivních SIM karet zhruba o 300.000 na 11,4 milionu.

Podle odborníků je v tuzemsku stále nejméně pětina populace bez mobilního telefonu. Mobil nemají především malé děti a starší lidé. Naopak 15 až 20 procent uživatelů má více mobilních čísel.

Vedle dalšího růstu počtu uživatelů Anglada čeká i přesun uživatelů předplacených karet, kterých je nyní kolem 70 procent, směrem k používání tarifů. "Ten poměr by se měl vyrovnat, stejně jako je tomu v jiných evropských zemích," míní. Dynamický rozvoj předpokládá na datovém trhu a také u sítí třetí generace UMTS, kde přijdou na trh nové služby.

Eurotel spustil síť třetí generace UMTS poskytující hlasové i datové služby 1. prosince jako první tuzemský operátor. Do konce příštího roku chce získat nejméně 100.000 uživatelů. "První reakce zákazníků byly pozitivní. V roce 2006 nabídku dále rozšíříme o nové telefony, nové atraktivní služby a také o ještě rychlejší internetové připojení HSDPA," dodal Anglada.

Firma se v příštím roce zaměří na datové služby a aplikace pro firemní zákazníky, s mateřským Českým Telecomem chce dále nabízet společné balíčky zejména datových služeb.

Investice do dalšího zkvalitňování pokrytí signálem i nových služeb by měly být srovnatelné s letoškem. Letos firma plánovala investovat přes tři miliardy korun.

Eurotel měl na konci září téměř 4,5 milionu zákazníků. Konkurenční T-Mobile měl 4,55 milionu a Oskar Vodafone přes dva miliony. Vlastníkem Eurotelu je Český Telecom, kterého v polovině roku ovládl španělský gigant Telefónica.

 

Právě se děje

Další zprávy