Soud se zastal družstva. Spory o miliardy nekončí

Petr Havel
6. 11. 2008 18:10
Vrchní soud rozhodl o konkurzu na zemědělské družstvo
Foto: Ondřej Besperát

Praha -  Lidé, kteří se marně domáhají majetku od zemědělských družstev za miliardy korun, nemají po dnešku o nic větší naději, že se jim podaří získat zpět peníze.

Vrchní soud v Praze dnes totiž vyhověl odvolání zemědělského družstva Kasejovice proti konkurzu na jeho majetek, který inicioval restituent a soukromý zemědělec Josef Vocelka.

Jde o modelový případ, zatím žádný spor podle Asociace soukromého zemědělství nedošel tak daleko.

Soud dnes uznal jako neoprávněný konkurz na majetek družstva, které dluží desítkám oprávněných osob - restituentů, peníze. Vocelka se proto hodlá na Ústavní soud.

podle Miloslava Kučery, bývalého poslance parlamentu a současného poradce ministra zemědělství Petra Gandaloviče je rozhodnutí soudu nepochopitelné. „Jestliže soudy nižší instance uznaly již dříve pohledávku pana Vocelky vůči družstvu jako oprávněnou a nesplněnou, pak nechápu, odkud vzal soud legitimitu pro takové rozhodnutí," uvedl.

Majetek za miliony

Konkurz na majetek družstva byl vyhlášen již v prosinci roku 2003. Družstvo jej ale odmítá, ačkoli dosud, 16 let od platnosti zákona o transformaci družstev, nevydalo restituentům majetek.

Původní hodnota nevydaného majetku dosahovala zhruba 20 milionů korun, reálně uplatňované restituční nároky vůči družstvu činí asi 13 milionů korun, neboť všechny oprávněné osoby (restituenti) o vydání majetku nepožádaly.

Josef Vocelka byl ale mezi těmi, kteří o vydání majetku požádali. Z původních 490 000 korun ale dosud získal pouze 190 000, a protože družstvo již další majetek nechtělo vydat, podal zmíněný návrh na konkurz.

Verdiktu soudu se zástupci soukromých zemědělců obávali. "Pokud by soudci rozhodli ve prospěch družstva, znamenalo by to v praxi, že se nelze právní cestou domoci svého majetku," řekl zahraniční tajemník Asociace soukromého zemědělství Michal Pospíšil.

Pospíšil zároveň upozorňuje, že právě Vocelkova kauza je ze všech soudních procesů mezi restituenty a zemědělskými družstvy nejdál.

Skončí spor ve Štrasburku?

Vocelkův případ zdaleka není jediný. Podle aktuálního odhadu ministerstva zemědělství se obdobné kauzy nevydání majetku týkají v současné době v Česku nejméně 100 000 lidí, celkový objem nevydaného majetku ministerstvo odhaduje na zhruba 10 miliard.

Jiné odhady hovoří ale i o více než 300 000 neuspokojených restituentech a nevydání majetku v řádu desítek miliard.

 

Právě se děje

Další zprávy