Je důvod k protestu? Zemědělci mají ušetřit miliardy

Petr Havel
9. 10. 2008 19:30
Soukromí zemědělci označují protesty za předčasné
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zemědělci mají velkou naději, že na daních z pozemků v příštím roce ušetří více než tři miliardy korun.

Přesně takovou částku jim může přinést novela zákona o daních z nemovitostí, kde chce ustanovení výhodné pro zemědělce prosadit ministr zemědělství Petr Gandalovič.

Pokud splní slib, zemědělci ušetří více peněz, než zatím chybí v návrhu státního rozpočtu na dotace pro rolníky. Na plné dorovnání dotací týkajících se podpory produkce schází v návrhu rozpočtu ministerstva zemědělství 2,67 miliardy korun.

Neprotestujme, jednejme

A právě kvůli chybějícím penězům chtějí zemědělci sdružení v Agrární komoře v pondělí blokovat silnice po celé zemi.

Podle Asociace soukromého zemědělství jsou ale nátlakové akce zbytečné za situace, kdy je možné o možnostech podpor pro zemědělce ještě jednat. „Od pondělních protestů se jednoznačně distancujeme," řekl tajemník Jaroslav Šebek.

Jak mají zemědělci na daních ušetřit? Novela umožňuje, aby obce prostřednictvím obecně závazné vyhlášky stanovily takzvané místní koeficienty k výpočtům sazeb daní z nemovitostí, které mohou nabývat hodnot od 2 do 5.

„Ustanovení tedy obcím v praxi umožňuje zvýšit tuto majetkovou daň v rozmezí od 200 do 500 procent její současné výše," konstatuje předseda asociace soukromých zemědělců Stanislav Němec.

Obce daně zvýší

Novela by měla začít platit počátkem příštího roku a podle šetření asociace mnohé obce počítají s dvojnásobným až trojnásobným zvýšením daní ze zemědělských pozemků.

Pokud by novela začala platit bez změny, mohou zemědělci při zvýšení daní zaplatit podle poradce ministra zemědělství Josefa Stehlíka v příštím roce zhruba 3,5 miliardy korun.

Ministr Gandalovič už ale veřejně slíbil, že se ve spolupráci s ministerstvem financí zasadí o to, aby byl v případě sazeb pro výpočet daní ze zemědělských pozemků zachován dosavadní stav.

 

Právě se děje

Další zprávy