Zemědělci blokádu nezruší, nepřesvědčil je ani premiér

Tomáš Fránek, Petr Havel
10. 10. 2008 15:37
Topolánek jim přitom slíbil miliardy navíc
Veselá diskuze Mirka Topolánka a Martina Bursíka v poslanecké sněmovně.
Veselá diskuze Mirka Topolánka a Martina Bursíka v poslanecké sněmovně. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Zemědělci neodvolají blokádu silnic, kterou mají naplánovanou na pondělí. Po odpoledním jednání to oznámili zástupci Agrární komory.

Od záměru neupustili ani po jednání s premiérem Mirkem Topolánkem. Agrární komora s ním debatovala o dorovnání přímých plateb, zemědělci totiž mají dostat o 2,7 miliard korun méně. Ačkoliv jim předseda vlády slíbil další peníze, nepřesvědčil je.

Miliardy navíc rolníky nepřesvědčily

Topolánek po dopolední schůzce řekl, že zemědělci mohou příští rok počítat s miliardou korun ze zdrojů Pozemkového fondu a další miliarda korun by mohla být získána z letošních rezerv rezortu zemědělství. Miliarda navíc znamená, že se tak zvýší dotace o 35 korun na hektar.

"Našli jsme řešení, které neznamená zvýšení výdajů v příštím roce, ale přesun v rámci připraveného rozpočtu a přesun prostředků z letošního roku na rok příští. A v konečném důsledku to bude znamenat téměř stoprocentní naplnění toho, co na přímé platby z národních zdrojů má jít," řekl Topolánek ve chvíli, kdy stále ještě byla naděje, že protest nebude.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič uvedl, že s uvolněním další miliardy souhlasí ministerstvo financí. "Samozřejmě bude záležet na tom, jak se bude vyvíjet makroekonomická situace," vysvětlil. "Pokud chce Agrární komora po těchto návrzích v pondělí stále ještě protestovat proti rozpočtu na příští rok, pak musím tuto akci hodnotit jednoznačně jako politickou," dodal Gandalovič.

Poradce ministra zemědělství Josef Stehlík navíc uvedl, že se dotace z EU nezávisle na tuzemských podporách podle podmínek vyjednaných při vstupu ČR do EU zvýší.

Zatímco letos tak činí platby z EU 3 080 korun na hektar a dorovnání z národních zdrojů  1 350 korun na hektar (celkem 4 430 korun), po posílení miliardou z Pozemkového fondu by měly v roce 2009 klesnout dotace z tuzemského rozpočtu na zhruba 865 korun, ale podpora z EU se zvýší na 3 600 korun na hektar (celkově 4 462 korun).

Zemědělci chtějí v pondělí kvůli krácení rozpočtu vyjet se zemědělskou technikou na silnice po celé zemi a na dvě hodiny na nich zablokovat dopravu.

Ráno se ozveme

"Požadujeme dorovnání přímých plateb o 2,8 miliardy korun na úroveň 90 procent. Tato částka je přitom pouze 53 procent příjmů farem našich přímých konkurentů z Německa a Rakouska. Prozatímní plnění dle návrhu rozpočtu na 78 procent nám zajišťuje pouze 46 procent příjmů farem v Německu a Rakousku," řekl už dříve k důvodům protestů Veleba.

Zatím není jasné, kde zemědělci silnice zablokují, protest by se ale neměl dotknout provozu na dálnicích. Agrární komora zveřejnila pouze seznam lidí ve všech krajích, kteří v pondělí brzo ráno uvedou přesné místo demonstrací.

 

Právě se děje

Další zprávy