Majetkové vyrovnání s družstvy nakonec vládou projde

Petr Havel (spolupracovník redakce)
21. 6. 2008 20:00
Ministr zemědělství předloží návrh zákona znovu vládě
Foto: Ondřej Besperát

Praha - Zákon o vypořádání majetkových podílů, který má umožnit držitelům restitučních a transformačních majetkových nároků získat svůj majetek od nástupců původních zemědělských družstev, je stále ve hře.

Jak totiž potvrdil pro Aktuálně.cz první náměstek ministra zemědělství Ivo Hlaváč, legislativní rada vlády, která návrh zákona předložený ministerstvem zemědělství původně zamítla, částečně změnila své stanovisko.

Jak vyplývá z nejnovějších dokumentů, v současné době doporučuje návrh zákona k dalšímu projednávání jak například předseda pracovní komise pro soukromé právo Václav Bartík, tak předseda legislativní rady vlády Cyril Svoboda.

Běh na dlouhou trať

Oba dokumenty nicméně požadují zapracovat do původního návrhu ministerstva zemědělství celou řadu změn. Například v tom smyslu, aby návrh postihoval pouze uvažované spekulativní převody majetku z původních družstev na nástupnické subjekty, které již na rozdíl od původních neměly údajně povinnost se s restituenty majetkově vyrovnat.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič proto hodlá předložit návrh zákona na jednání vlády znovu, a to do konce června.

"Bude to aktuálně upravená verze podle připomínek z legislativní rady vlády," konstatoval ministr. Návrh přitom podle jeho slov počítá s dvěma způsoby dokončení majetkového vyrovnání.

"První vychází z původního návrhu, kdy by se povinnost majetkově se vyrovnat přenesla na nové právnické osoby, které vznikly transformací  zemědělských družstev. Podle druhé varianty se oprávněným osobám vyplatí řádově třetina jejich nároků v penězích, maximálně ale 100 000 korun," konstatoval Gandalovič.

Stanoviska legislativní rady vlády se přitom kloní spíše k druhé variantě, proti odškodnění restituentů ze státních prostředků není podle již dřívějšího vyjádření ani stínový ministr zemědělství Michal Hašek.

Původní majetek, který měla zemědělská družstva takzvaným oprávněným osobám vydat, měl hodnotu zhruba 120 miliard korun. Navrhovaný zákon podle odhadů ministerstva zemědělství předpokládá navrácení dosud nevydaného majetku v hodnotě do deseti miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy