Soud: Exekutor nesmí zveřejňovat rodná čísla dlužníků

Tomáš Fránek
26. 8. 2008 20:30
Za zveřejnění osobních údajů dlužníků hrozí pokuta

Brno - Exekutoři nesmějí zveřejnit rodná čísla dlužníků, kterým zabavují majetek.

Pokud to udělají, pokuta je nemine, rozhodl v precedenčním verdiktu Nejvyšší správní soud, který tak vyhověl stížnosti Úřadu na ochranu osobních údajů.

Úřad dal pokutu osm tisíc korun jednomu z exekutorů za to, že v usnesení o ceně nemovitosti zveřejnil na svých internetových stránkách rodné číslo muže, kterému majetek kvůli dluhům zabavoval.

Bez rodného čísla to nejde

Exekutor se ale obrátil na soud. Podle něj je jedinou možností přesného určení dlužníka právě jeho identifikace podle rodného čísla.

Městský soud v Praze verdikt o udělení pokuty zrušil. Soudci potvrdili, že se exekutor dopustil protiprávního jednání tím, že důvěrný osobní údaj zveřejnil. Podle soudu má sice exekutor, který zastupuje veřejnou moc a je v podstatě v pozici soudu, shromažďovat osobní údaje včetně rodného čísla, nesmí je ale zveřejnit.

Soud ale zároveň rozhodl, že exekutor pokutu platit nemusí. Zákon je podle soudců natolik nejasný, že exekutor nemohl předvídat, že může dostat pokutu.

Úřad se proto obrátil na Nejvyšší správní soud a ten rozhodl, že pokutu exekutor dostat může.

Exekutoři mají podle senátu Nejvyššího správního soudu vedeného předsedou soudu Josefem Baxou přístup k údajům z informačního systému evidence obyvatelstva a registru rodných čísel, ovšem jen pro potřeby provedení exekuce.

"Je nepochybné, že exekutoři při výkonu části svých oprávnění vykonávají veřejnou moc a ocitají se tak v pozici orgánu soudní povahy, pročež mohou využívat osobní údaje včetně rodných čísel z informačních systémů veřejné správy ve stejném rozsahu jako soudy," uvedli soudci.

Jako soudci

Zmiňovaný údaj ale nesmí exekutor zveřejnit. "Účelem zpracování rodného čísla exekutory je získávání informací ohledně povinného od třetích osob, nikoliv označení povinného v rozhodnutích vydávaných exekutorem," uvedl soud ve svém verdiktu.

A jestliže exekutor označil dlužníka rodným číslem v usnesení o ceně nemovitosti, podle soudu tak šířil údaj o rodném čísle dále, minimálně k lidem, kteří si informace o ceně nemovitosti přečetli na internetu.

"Toto zpracování rodného čísla vykročilo z mezí účelu, pro nějž smí exekutor údaje o rodném čísle zpracovávat. Tímto se dopustil protiprávního jednání," rozhodli soudci s tím, že došlo k neoprávněnému zpracování osobního údaje.

A pokud už soud rozhodl, že počínání exekutora je protiprávní, nemůže podle Nejvyššího správního soudu pokutu zrušit. Městský soud musí proto verdikt o pokutě znovu posoudit a rozhodnout.

 

Právě se děje

Další zprávy