Soudy nesouhlasí se zvýšením pravomocí exekutorů

Tomáš Fránek
14. 3. 2008 9:55
Po Nejvyšším správním soudu se ohradil i Nejvyšší soud

Brno - Novele exekutorského řádu přibyl další odpůrce - Nejvyšší soud. Další vysoká soudní instituce nesouhlasí s připravovanou novelou exekutorského řádu, ve které chce dát Ministerstvo spravedlnosti větší pravomoci soudním vymahačům dluhů.

Předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová poslala ministru spravedlnosti dopis s usnesením občanskoprávního a obchodního kolegia, ve které jsou čtyři zcela zásadní námitky.

Ne exekucím manželek

Podle soudců Nejvyššího soudu chce totiž ministerstvo svěřit exekutorům neveřejné rozhodování v otázkách, které se řeší v klasických soukromoprávních sporech.

A soudcům se nelíbí také to, že nebude-li mít jeden z manželů na účtu peníze, bude moci exekutor obstavit plat druhého z nich.

"Návrh takového zákona vychyluje ještě více provádění exekucí od obecných právních pravidel a institutů a od procesních zásad spravedlivého procesu včetně ochrany práv třetích osob a staví hlubokou propast mezi výkony rozhodnutí vedenými nezávislými soudy a exekucemi prováděnými primárně k podnikatelským zájmům exekutorů," uvedl Nejvyšší soud ve svém stanovisku.

Podobné námitky už na ministerstvo odeslal taky předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa. Změny jsou podle něj v rozporu s ústavně zaručeným právem na spravedlivý proces a i v rozporu s evropským právem.

O novelu exekučního řádu se zajímá i kancelář veřejného ochránce práv. Ta také s možností exekutora sáhnout na plat dlužníkova manžela nebo manželky nesouhlasí.

Uvidíme, diskutujeme

Podle Exekutorské komory si ale dlužníci často převádějí peníze nebo majetek na své manželky a manžele.

Ministr Pospíšil říká, že o konečné podobě zákona se teprve diskutuje.

"Dnes se o tom baví experti, soudci, advokáti, exekutoři a ta diskuse je bouřlivá, jsou různé názory, a tudíž nelze předjímat konečný výsledek," uvedl v ČT ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

 

Právě se děje

Další zprávy