Solární Česko láká, Čínané chtěli sluneční značku

Tomáš Fránek
28. 10. 2010 8:22
Jedna z největších světových firem na trhu neuspěla v Česku se snahou chránit svoji značku
Foto: Jan Langer

Brno - Český solární boom láká, kromě stavby samotných elektráren se už bojuje i o ochranu značek firem, které panely staví.

Jedna z největších společností, které v Evropě působí, čínská společnost Beijing Sky Solar Investment tak v Česku neuspěla ve snaze ochránit v Česku značku Sky Solar. 

Právě pod touto značkou má firma za pomoci své německé dceřiné společnosti investovat do tuzemských solárních elektráren, oficiálně se už podílela na výstavbě panelů v Chabařovicích. Experti a lidé z občanských sdružení ale tvrdí, že stojí i za dalšími projekty v Česku.

Britům se to nelíbilo

To měl být i příklad solární elektrárny v Bžanech, kde se nakonec po rozhodnutí zastupitelů nestavělo.

"Stávající investor je jen nastrčený. Ve skutečnosti tu elektrárnu chce stavět čínská firma Sky Solar. Bžany nejsou první obec v Česku, o kterou se zajímá. Najme si nějakého místního dodavatele na to, aby zařídil změny územního plánu a všechny další formality, načež celý projekt odkoupí," řekl Pavel Folget z Občanského sdružení Bžany.

Snaha zapsat značku Sky Solar byla neúspěšná kvůli odporu britské společnosti Sky, která má různé značky s tímto slovem zaregistrované pro elektrotechnické výrobky a také výrobu elektřiny.

Podle českého Úřadu průmyslového vlastnictví mají Britové přednost a nová značka Sky Solar by lidi mohla klamat. Navíc se nyní v Česku o využití sluneční energie hodně diskutuje, a tak by se lidé mohli myslet, že britská společnost s tím má něco společného.

"Lze se proto důvodně domnívat, že široká veřejnost má v dnešní době již povědomí o možných způsobech výroby elektrické energie, alespoň v tom rozsahu, že pro ni není neznámou výroba elektřiny využitím slunečních paprsků," uvedl šéf úřadu Josef Kratochvíl.

Čínské investory to těší

Číňané do tuzemských solárních elektráren investují od začátku letošního roku. Dvě elektrárny postavila společnost CNPV Solar Power, stály 290 milionů korun.

Jedna je v Kosoříně na Orlickoústecku s výkonem dva megawatty a druhá v Malšicích-Čenkově na Táborsku s výkonem 1,1 megawattu.

Obě elektrárny s celkovým výkonem 3,1 MWp za rok vyrobí 2,759 MWh elektrické energie, to představuje roční spotřebu elektřiny téměř 1100 rodinných domů.

"Jsme velmi potěšeni, že jsme mohli dodat naše vysoce kvalitní moduly s celkovým výkonem 3,1 MWp pro tyto velké fotovoltaické elektrárny, představují velmi speciální projekty mezi těmi, jež jsou dosud v České republice instalovány,"  řekl při zahájení provozu generální ředitel firmy Zhang Shunfu. 

 

Právě se děje

Další zprávy