Slovenský Transpetrol má dál blokované peníze v Česku

ČTK ČTK
3. 7. 2013 12:25
Městský soud v Praze odročil jednání o neplatnosti exekuce na neurčito

Praha - Slovenský přepravce ropy Transpetrol má nadále blokované miliony eur v České republice. Městský soud v Praze ve středu odročil jednání o neplatnosti exekuce na neurčito.

Zástupce slovenské společnostipo verdiktu potvrdil, že na účtech České rafinérské je zablokováno nyní celkem 5,3 milionu eur (zhruba 138 milionů korun), což jsou platby za transfer ropy. Tato částka navíc každým měsícem narůstá.

Senát městského soudu své středeční rozhodnutí zdůvodnil tím, že zvažuje oslovení slovenského ministerstva spravedlnosti. Od něj bude nejspíš chtít výklad rozhodnutí slovenských soudů, které se celou kauzou v minulosti zabývaly.

Transpetrol má peníze v Česku blokované v důsledku snahy podnikatele Ignáce Ilčišina o získání zhruba třetinového podílu v Transpetrolu. Ilčišin se podle Transpetrolu nechal jmenovat předsedou představenstva společnosti a jejím jménem uznal sporný dluh 13 milionů eur. Ten vůči firmě prostřednictvím exekuce v České republice uplatňuje společnost CZ PAP.

Transpetrol byl už v této kauze úspěšný u Městského soudu v Praze a také u Nejvyššího soudu ČR. Tyto instituce loni firmě Transpetrol vyhověly a exekuci na její majetek v Česku zastavily. Dubnový výrok Ústavního soudu ale tato rozhodnutí zrušil a kauza se vrátila k Městskému soudu v Praze.

"Rozhodnutí Ústavního soudu ČR je pro naši společnost o to překvapivější, že na Slovensku čelí skupina kolem Ignáce Ilčišina včetně soudní exekutorky trestnímu stíhání, během kterého byli její členové prozatím neprávoplatně shledáni vinnými z podvodu," uvedla už dříve společnost Transpetrol.

Slovenské soudy podle firmy navíc rozhodly, že žádná z těchto osob nikdy nebyla předsedou představenstva Transpetrolu, takže pohledávka v Česku nemohla vzniknout legálně. "Pokud česká strana umožní dotáhnutí podvodu pana Ilčišina do konce, budeme nuceni na základě zodpovědnosti českého státu za nezákonnou exekuci vymáhat vzniklou škodu v mezinárodní arbitráži," upozornila slovenská společnost.

 

Právě se děje

Další zprávy