Konec arbitráže. Gazprom vrátí RWE jen část peněz

ČTK Kateřina Vokurková ČTK, Kateřina Vokurková
28. 6. 2013 14:00
Arbitr rozhodl o změně výpočtu cen, na požadavky RWE ale úplně nepřistoupil
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Ruský koncern Gazprom vrátí německé skupině RWE část plateb za dodávky zemního plynu z minulých let. Ve sporu ohledně dlouhodobých smluv mezi oběma podniky podle RWE rozhodl arbitr o změně výpočtu cen, které mají lépe odrážet podmínky na trhu.

Přestože soud rozhodl o úpravě cenové formule, nepřistoupil na původní požadavky RWE. Finanční výše vrácených plateb od Gazpromu nebude tedy taková, jakou si skupina představovala.

"Ve svém závěrečném rozhodnutí tribunál přiznal nárok RWE na náhradu plateb uhrazených od května 2010 a upravil nákupní cenový vzorec ve smlouvě zavedením cenové indexace, která podle tribunálu odráží příslušné podmínky na trhu s plynem v době cenové revize v květnu 2010," uvedl mluvčí společnosti RWE Martin Chalupský.

"Arbitrážní soud nakonec rozhodl o takovém cenovém výpočtu, který je pro nás akceptovatelný," sdělil koncern Gazprom s tím, že výsledek považuje za vítězství. Tento změněný cenový výpočet firma podle svých slov navrhovala již dříve v rámci mimosoudního vyjednávání. RWE však tehdy na návrh nepřistoupila. Záležitost se proto přesunula k arbitrážnímu soudu ve Vídni.

Smlouvy na plyn jsou pro evropské energetické firmy velký problém. Většina společností uzavřela s dodavateli jako Gazprom a Statoil dlouhodobé dohody v době, kdy ceny byly vysoké. Nyní však musí prodávat plyn konečným zákazníkům za nižší tarify. Proto se snaží vyjednat snížení svých nákupních cen.

Gazprom již loni v prosinci uvedl, že dává přednost mimosoudnímu urovnání s RWE a firmy doufaly, že se jim podaří uzavřít dohodu v první polovině letošního roku. Gazprom se dohodl na snížení ceny s většinou svých velkých klientů, kromě RWE.

"Se všemi ostatními se nám podařilo najít řešení ohledně cen v rámci dlouhodobých kontraktů. Požadavky RWE ale pro nás byly neakceptovatelné," vysvětluje Gazprom důvod, proč v tomto případě k dohodě nedošlo. 

RWE nyní podle Chalupského analyzuje detaily nového rozhodnutí a jeho důsledky. O finančních dopadech chce informovat v krátké době.

 

Právě se děje

Další zprávy