Škoda vyrobila půl milionu aut. Poprvé

dkl, ČTK
22. 11. 2006 13:10
Mladá Boleslav  - Dosud nikdy se Škodě nepovedlo vyrobit více než půl milionu aut za jediný rok. Letos to zvládla už v listopadu. Uvnitř: HISTORIE ŠKODOVEK
Škoda Roomster, hit automobilky
Škoda Roomster, hit automobilky | Foto: Škoda Auto

Minulý rok chybělo mladoboleslavské Škodě Auto jen něco málo přes pět tisíc aut, aby tuto hranici pokořila. Dnes ale z pásu sjel Roomster, kterým tato hranice padla již pět týdnů před koncem roku.

A podle zástupců firmy by chtěli vyrobit dalších třicet tisíc, než odbije silvestrovská půlnoc. Tím by Škoda ustavila svůj nový výrobní i odbytový rekord.

Hitovka Roomster

Roomster s číslem půl milionu má motor 1,2 HTP a těšit se na něj může některý z českých zákazníků. Auto nepůjde na export.

Vzhledem k rostoucí poptávce zákazníků o čtvrtou modelovou řadu Roomster nasadila společnost Škoda Auto ve výrobním závodě v Kvasinách od 22. října třetí směnu. Do konce roku 2006 plánuje automobilka vyrobit více než 20 tisíc Roomsterů.

V říjnu si tento vůz pořídilo v České republice 460 zákazníků, přičemž od zahájení prodeje si jej koupilo 1445 domácích zákazníků, čímž se stal třetím nejprodávanějším automobilem na domácím trhu.

Nová studie Joyster
Nová studie Joyster | Foto: Škoda-Auto

Cesta do Ruska

Oproti stejnému období roku 2005 zvýšila Škoda Auto dodávky svých vozů ve více než 35 zemích. Automobily značky Škoda se v současné době prodávají v 90 zemích.

Škoda Auto v současnosti zaměstnává přes 26 tisíc osob a vyrábí automobily také v Bosně a Hercegovině, Indii, Kazachstánu a na Ukrajině. V roce 2007 začne produkce vozů Škoda také v Číně a Rusku.

Rekordy ale automobilka láme i v oblasti zisků. Jen za tři čtvrtletí se jí povedlo získat 8,3 miliardy korun. To je o šedesát procent více, než vloni. Za svá auto do konce září utržila 150 miliard korun.

Vedle nové Škody Roomster, která byla od poloviny roku zavedena na nejdůležitějších trzích značky Škoda, přispěly ke zvýšení odbytu všechny modely. Nejbližší chystanou novinkou bude nová Fabia, kterou firma zřejmě představí na jaře příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy