Výroba aut roste, Roomster je hitem

dkl, ČTK
19. 10. 2006 11:25
Praha  - Téměř o padesát procent vzrostl počet vyrobených aut v Česku. I díky Roomsteru v dalších letech výroba poroste.
Novinka tuzemské automobilky Škoda Joyster
Novinka tuzemské automobilky Škoda Joyster | Foto: Škoda-Auto

Továrny v Česku dokázaly za prvních devět měsíců vychrlit ze svých linek přes 636 tisíc nových automobilů. To je o 49 procent více, než loni.

Největší zásluhu na tom má mladoboleslavská Škoda Auto, která vyrobila přes 410 tisíc aut. O polovinu méně pak smontovali pracovníci kolínské TPCA, tedy asi 220 tisíc kusů. Ve svém portfoliu má Toyotu Aygo, Citroen C1 a Peugeot 107.

Nejnovějšího modelu Roomster automobilky Škoda se letos vyrobí více než dvacet tisíc. Pro další roky počítají v Mladé Boleslavi s navýšením až na padesát tisíc kusů ročně. Sdělil to mluvčí firmy Roman Meliška.

Kvůli jeho výrobě firma od 22. listopadu zavede třetí směnu v továrně v Kvasinkách. K nově přijatým třinácti stovkám zaměstnanců by do konce roku mělo přibýt dalších šest set. Během prvního pololetí příštího roku by se továrna měla dostat na výrobní kapacitu 350 kusů denně.

Roomster již pronikl na trhy v Německu, Francii, Rakousku, Británii a na Slovensko.

Vozí se v zahraničí

Drtivá většina vozů vyráběných v tuzemsku ale skončí v rukou zahraničních řidičů.

Export totiž vzrostl o 55 procent a za hranicemi skončilo 585 tisíc aut vyrobených u nás. Domácí prodej v tomto období stagnoval.

Přesto se výrobcům i v rámci Česka blýská na lepší časy. Nejnovější čísla maloobchodních tržeb totiž ukazují, že v srpnu se prodej aut stal tahounem růstu těchto tržeb.

Tak by se i místní prodejci mohli dočkat alespoň mírného růstu prodejů.

Nákladních aut ubývá

Zatímco osobní a lehká užitková auta se u nás vyrábějí doslova jako na běžícím páse, produkce nákladních aut má hluboký útlum. Od ledna do září se jich vyrobilo jen 1258 a produkce tak poklesla o devatenáct procent.

Zájem o ně ale mají především domácí subjekty. Tuzemský prodej totiž vzrostl o 37 procent.

Největším producentem je již tradičně Tatra s téměř devíti stovkami aut, za ní je Avia s 362 kusy.

Výrobě autobusů kraluje Karosa. Z celkového počtu 2088 jich 1798 pochází právě od tohoto výrobce.

Ovšem v oblasti české výroby motocyklů má jasný "monopol" firma Jawa Moto. Kromě jediného kousku totiž pochází zbylých 503 z jejich továrny.

Joyster v Praze

Milovníci motorismu se můžou těšit na nadcházející pražskou Autoshow. Největší producent v zemi, Škoda, zde totiž představí svoji žhavou novinku.

Foto: Škoda Auto

Na pařížském autosalonu spatřila světlo světa studie nazvaná Joyster a nyní ji budou moci obdivovat i návštěvníci pražské výstavy.

Mezi dalšími vystavenými kousky budou například BMW 330d Coupe, Cadillac Escalade model 07, či Kaipan 14. K vidění budou i luxusní modely Bentley nebo sportovní Lamborghini.

 

Právě se děje

Další zprávy