Škoda vydělala 8 miliard za 9 měsíců

dkl, ČTK
30. 10. 2006 15:00
Frankfurt - Rekordní prodeje Škodovek přivedly českou automobilku k enormnímu zisku více než osmi miliard korun. Uvnitř: FOTOGALERIE

Automobilka Škoda Auto vytvořila v období leden až září zisk po zdanění 8,351 miliardy korun. To je o 60,6 procenta více než ve stejném období loni, kdy zisk největší české firmy činil 5,202 miliardy korun. Tržby vzrostly o 7,1 procenta na 150,116 miliardy korun. Informovala o tom dnes firma.

Ke konci září prodala Škodovka více než 410 tisíc kusů vozů. Nejvíce se jí daří v západní Evropě, kam putovalo téměř 240 tisíc automobilů.

Necelou polovinu z prodaných vozů tvoří model Octavia, který se tak stává nejoblíbenější značkou tuzemského výrobce.

Automobilka Škoda Auto plánuje, že letos prodá historicky rekordní počet 530 tisíc vozů, dosud jich prodala nejvíce loni, a to 492 tisíc. Přispěje k tomu i letošní novinka roomster.

Firma tak poprvé prolomí hranici půl milionu vozů vyrobených za jeden rok, což plánovala.  Škoda Auto v současnosti zaměstnává přes 26 tisíc osob a vyrábí automobily kromě Česka také v Bosně a Hercegovině, Indii, Kazachstánu a na Ukrajině.

O víkendu byla také zahájena stavba nové továrny firmy Volkswagen v Rusku, kde se budou montovat i vozy značky Škoda.

Spokojení akcionáři

V roce 2007 zahájí produkci nový závod automobilky Škoda v Číně. Automobily Škoda se prodávají v 90 zemích.

I tyto výsledky pomohly německému koncernu Volkswagen, aby mohl ohlásit nárůst svého zisku o 62 procent za prvních devět měsíců tohoto roku. Bez započtení mimořádných položek to dělá více než tři miliardy eur při tržbách převyšujících 85 miliard eur.

Zpráva zhruba naplnila očekávání a v číslech se odrážejí snahy koncernu snížit náklady a počty zaměstnanců ve výrobě vozů značky Volkswagen v německých továrnách. Podnik dnes také potvrdil odhad celoročního výsledku.

 

Právě se děje

Další zprávy