Skláři ze zavřených podniků budou demonstrovat

Ekonomika Ekonomika
9. 10. 2008 16:40
Na vyplacení mezd některých pracovníků nejsou peníze
BCT je kvůli nedostatku provozního kapitálu od 22. září v insolvenčním řízení.
BCT je kvůli nedostatku provozního kapitálu od 22. září v insolvenčním řízení. | Foto: Czechtrade

Praha - Skláři z uzavřených podniků ve Světlé nad Sázavou a Poděbradech se spolu s odboráři chystají 23. října od 11. hodin vyrazit demonstrovat před úřad vlády. Důvodem jsou nevyplacené zářijové mzdy.

Na jejich platy zatím nejsou peníze a účty firem jsou zablokované bankami.

Zaměstnanci ze společnosti Crystalex Nový Bor, Kavalier Sázava a mateřské Bohemia Crystalex Trading ale o zářijové mzdy nepřijdou, napsal internetový portál ČT24.

Skupina firem kolem BCT je kvůli nedostatku provozního kapitálu od 22. září v insolvenčním řízení. Také na nedostatky tohoto kroku chtějí demonstrující zaměstnanci upozornit.

"Nový insolvenční zákon posílil postavení věřitelů se zástavami, tedy především bank, na úkor ostatních věřitelů a zejména zaměstnanců," tvrdí předseda odborového svazu Vladimír Kubinec.

Pokud by i ve Světlé a Poděbradech lidé své mzdy dostali, je Kubinec připraven demonstraci odvolat. Je ale přesvědčen o tom, že peníze na mzdy nebudou.

V průběhu dnešního dne se ve Světlé nad Sázavou koná pro skláře burza práce, kterou uspořádal Úřad práce v Havlíčkově Brodě ve spolupráci s městem. Celá akce má trvat až do páté hodiny odpoledne.

V Poděbradech došlo dnes k dohodě mezi insolvečním správcem, vedení a odbory o tom, že o práci definitivně přijde více než 100 ze 460 lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy