Práci ztratily tisíce lidí. Nezaměstnanost už neklesá

Pavla Adamcová Tomáš Fránek, Pavla Adamcová
8. 10. 2008 9:20
Propouštěly především textilky a sklárny
Foto: Czechtrade

Brno -  Slezan, Alfatex Móda, Pleas, Bohemia Crystalex Trading, Automotive Lighting nebo Bosch - tak to jsou firmy z poměrně dlouhého seznamu, ze kterých musely v posledních týdnech odejít tisíce zaměstnanců.

A dobré zprávy o výkonnosti českého hospodářství a dobré kondici firem tak nyní střídají spíše špatné zvěsti. Firmy propouští, omezují výrobu a šetří, kde se dá.

Nezaměstnanost se tak v září podle statistik Ministerstva práce a sociálních věcí nesnížila a zůstala na 5,3 procentech. Odborníci přitom čekali, že se nezaměstnanost ještě mírně sníží.

Důvody pro propouštění jsou u všech firem, z nichž většina je z textilního a sklářského průmyslu, v podstatě shodné - celosvětová finanční krize, levná asijská konkurence a silná koruna.

50 tisíc lidí bez práce navíc

A v příštích měsících nezaměstnanost ještě dál poroste.

„Zatímco letos očekáváme průměrnou míru nezaměstnanosti 5,4 procenta, příští rok by měla být podle naší prognózy 6,2 procenta. Konkrétně to znamená, že bez práce bude o 40 - 50 tisíc osob více," řekl David Marek ze společnosti Patria.

Odborníci ale upozorňují, že i když teď firmy propouští tisíce lidí, na celkové míře nezaměstnanosti to poznat hned nebude. Volných míst je zatím dostatek.

"Česká ekonomika z hlediska trhu práce prochází nejlepším obdobím za posledních 10-15 let, na konci srpna úřady práce registrovaly asi 151 tisíc volných míst," uvedl Petr Sklenář, hlavní analytik Atlantik FT.

Podle něj mají firmy stále velké problémy sehnat kvalifikované lidi.

Problémy v regionech

Problémy ale propouštění už působí v jednotlivých regionech. Uzavření skláren ve Světlé nad Sázavou situaci v okrese výrazně zhorší.

"Trh práce okresu Havlíčkův Brod nedokáže hned vstřebat takové množství volné pracovní síly (počty volných míst se v našem okrese pohybují okolo 800)," uvedl Martin Kouřil, ředitel úřadu práce.

Už ve čtvrtek dostanou propuštění skláři možnost najít si práci na setkání, kam přijedou firmy z celé země. "Předpokládáme účast asi 40 zaměstnavatelů," řekl Kouřil.

Kouřil potvrdil, že oslovili zaměstnavatele v celé zemi, kteří jsou schopni lidem poskytnout ubytování. Sklářům práci nabízejí podniky z Ostravska či ze západních Čech.

Otázkou ale je, kolik lidí bude chtít kvůli práci dojíždět.  „V Česku stále velmi malá mobilita pracovní síly a to jak v případě změn oboru tak změně místa/regionu," uvedl analytik Sklenář.

 

Právě se děje

Další zprávy