Čunek navrhne vládě, ať pomůže lidem z končící sklárny

Ekonomika Ekonomika
30. 9. 2008 20:40
Ve Světlé nad Sázavou přišlo o práci 1300 lidí
Jiří Čunek, předseda KDU-ČSL
Jiří Čunek, předseda KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Lidoveckému vicepremiérovi Jiřímu Čunkovi se příliš nezamlouvá ukončení výroby ve sklárnách Sklo Bohemia ve Světlé nad Sázavou.

O jejím uzavření rozhodl v pondělí vlastník, skupina Bohemia Crystalex Trading (BCT), která se sama potýká s problémy a už nebyla nadále schopna zajistit provoz.

Do práce už dnes nemuselo chodit na 1300 zaměstnanců.

K záchraně podniku, v němž má svůj podíl i stát, apelovali už na vládu politici opoziční ČSSD.

Nyní se k nim připojil i Čunek. Ten ve středu vládě navrhne, aby se pokusila najít možnosti, jak pomoci propuštěným zaměstnancům.

"Rozhodně nebudu prosazovat nesystémová řešení veřejné podpory soukromým subjektům," sdělil deníku Aktuálně.cz své plány předseda KDU-ČSL.

"Jenže v situaci, kdy propuštění zaměstnanci skláren mají často v regionu jen mizivou možnost nalézt jinou práci a o své zaměstnání nepřišli vlastní vinou, je na členech vlády, abychom se snažili pomoci," dodal.

Pomohou jiné firmy?

Nalezení řešení prý nebude snadné, ale nabízí se hned několik možností.

"Ve vzdálenosti cca 50 km od obou míst je například kolínská automobilka TPCA nebo kutnohorská firma Foxconn," upozorňuje vicepremiér Čunek.

Oběma podnikům přitom podle něj stále chybí stovky zaměstnanců. Vláda by tak mohla například pomoci s financováním dopravy, vypočítává jednu z možností.

"S vedením obou zmíněných firem jsem již o možnosti takovéhoto řešení předběžně hovořil a jsem přesvědčen, že propuštění skláři zde mohou nalézt zaměstnání v horizontu několika málo týdnů," dodal Jiří Čunek.

 

Právě se děje

Další zprávy