Crystalex se dohodl s věřiteli. Některé provozy nekončí

Ekonomika Ekonomika, Redakce EKO
30. 9. 2008 13:08
Citibank Europa žádá o ustanovení předběžného správce
Foto: Czechtrade

Praha - Vedení společnosti Bohemia Crystalex Trading se dohodlo s konsorciem věřitelských bank na pokračování výroby v konkurenceschopných provozech sklářské skupiny.

Na brífinku s novináři to oznámil výkonný ředitel BCT Vlastimil Bažant. 

"Výroba bude pokračovat v Crystalexu Nový Bor a Sklárnách Kavalier. Vedení společnosti BCT již požádalo v rámci insolvenčního řízení soud o vyhlášení moratoria v obou těchto firmách a mateřské Bohemia Crystalex Trading," uvádí se v tiskovém prohlášení skupiny. 

To podle textu zajistí pokračování dodávek energií, surovin a dalších klíčových služeb důležitých pro kontinuální pokračování výroby a standardní činnosti.

Zmíněné společnosti dohromady zaměstnávají 3260 lidí z celkových více než pěti tisíc pracovních míst ve skupině BCT.

Výroba byla omezena již několik dní

Ve Sklárnách Bohemia Poděbrady a Sklo Bohemia Světlá nad Sázavou (dohromady 1760 zaměstnanců) byla a je postupně výroba omezována; naposledy v pondělí další dvě vany ve Světlé.

Tavící pece a další zařízení jsou utlumovány tak, aby na nich nevznikly nevratné škody a bylo možné opětovně zahájit provoz.

Soud v současnosti projednává návrh na zahájení insolvenčního řízení. Situace obou firem včetně zaměstnanosti tak bude řešena až v rámci rozhodnutí insolvenčního správce.

Odboráři žádají vstřícnost vůči BCT

Mezitím odboráři Crystalexu žádali banky a stát o vstřícné chování vůči společnosti Bohemia Crystalex Trading. Po bankách žádali odblokování účtů k nezbytnému financování provozu, po ministerstvu financí zase chtějí, aby se jako správce vlastnických práv státu víc zajímalo o problémy skláren.

Ministr financí Miroslav Kalousek ale v pondělí zopakoval, že intervence státu je vyloučena, neboť by šlo o veřejnou podporu. Případným krachem celé skupiny by o práci mohlo přijít až sedm tisíc lidí.

Syndikát, kterému skupina skláren BTC dluží téměř 2,85 miliardy korun, chce své peníze zpět. Citibank Europa proto požádala před odohodou u Městského soudu v Praze o ustanovení předběžného správce pro Sklo Bohemia ze Světlé nad Sázavou. 

Sklárny tak nebudou moci volně disponovat svým majetkem a všechny platby budou směrovány předběžnému správci.

Čtěte více: Sklárny ve Světlé končí, na 1300 lidí bude bez práce

 

Právě se děje

Další zprávy