Skláři bez práce podporu nedostanou, město nemá peníze

mah
4. 11. 2008 18:21
Půjčky by město příliš zatížily

Světlá nad Sázavou - Přes tisíc zaměstnanců, kteří nemají práci ve sklárnách ve Světlé nad Sázavou, bude žít z poslední výplaty, kterou dostali v srpnu.

Radnice ve Světlé nad Sázavou totiž nemá peníze na to, aby lidem pomohla. Možnost finančních půjček ve výši dvou tisíc korun na osobu na svém zasedání zamítli radní města.

"Půjčky si vzhledem k výši rozpočtu města nemůžeme dovolit. Město by to položilo," uvedla pro deník Aktuálně.cz starostka Lenka Arnotová.

Nezaměstnanost rychle stoupla

Počet lidí bez práce v sedmitisícovém městě tak ze dne na den stoupl o deset procent. Situaci stěžuje i postoj samotného podniku k zaměstnancům. "Lidé nemají výpovědi a pracovní úřad o nich nemá přehled," doplnila Arnotová.

Na konci října bylo navíc ze strany Městského soudu v Praze zahájeno se sklárnami insolvenční řízení a zaměstnanci přišli o možnost dostat se ke svým penězům.Předtavitelé města se tak v předvánočním čase stali terčem kritiky především z řad starších zaměstnanců a matek s dětmi.

"Radnice se snaží o koncepční pomoc. O to, jak získat nové investory do města a zvýšit nabídku volných míst. Sklárny byly největším zaměstnavatelem ve městě. Ostatní firmy nemají na to, aby zaměstnaly takové množství lidí" uvádí Arnotová.

Desetihektarová průmyslová zóna je ale v soukromých rukou, její vlastník žije v zahraničí a investor by musel pozemky odkoupit.

Hledejte si brigády

"Lidé byli neustále udržováni v naději, že se sklárny nakonec rozjedou," líčí tíživou situaci Arnotová.

Vedle koncepčních plánů radnice postiženým zaměstnancům nabízí bezplatnou právní poradu a nabádá je k tomu, aby si hledali alespoň brigády.

Zítra se vedení města sejde se zástupci Ministerstva práce a sociálních věcí. Jednat se bude o tom, zda stát pomůže sklářům v jejich tíživé situaci. Pomoc slíbila také vláda, peníze od ministrů jsou ale určeny na dojíždění lidí za prací mimo Světlou nad Sázavou.

Pomoc získá i dvě stě sklářů v Poděbradech. Zastupitelé pro ně schválili bezúročné půjčky, ale o jejich konečné podobě se má ještě jednat. Původní návrh počítal s osmnácti tisíci korunami, které budou splatné ve dvou splátkách do poloviny příštího roku. Nárok na výpomoc by měli jen lidé s trvalým bydlištěm v Poděbradech.

 

Právě se děje

Další zprávy