Vláda slibila pomoc, skláři jí pod okny křičeli: Hanba

Pavla Adamcová Hana Vorlíčková, Pavla Adamcová, Pavla Hejlova
23. 10. 2008 12:40
Peníze na výpomoc se prý vrátí do měsíce
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL
Jiří Čunek, ministr a předseda KDU-ČSL | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Ani sliby vlády o pomoci pro propuštěné zaměstnace skláře neuspokojily: podle nich je pomoc nedostatečná.

Proto se odboráři z Porcely Plus a Bohemia Crystal Trading dopoledne sešli před úřadem vlády; protestovali proti tomu, že nedostali výplaty a necítí pomoc od státu. Tu dosavadní považují za nedostatečnou.

Hanba, volali odboráři před vládou. Asi tři stovky protestujících dávaly najevo nespokojenost. "Konec porcelánu v Čechách" nebo "Bankám miliardy, sklářům milodary," hlásaly jejich transparenty. Po pětačtyřiceti minutách se lidé rozešli.

Stát se už rozhodl finančně přispět lidem z končících skláren v Poděbradech a Světlé nad Sázavou na dopravu do nového zaměstnání, vynaložené peníze má získat zpět v jediném měsíci.

V rozhovoru pro Aktuálně.cz to řekl ministr pro místní rozvoj a vicepremiér Jiří Čunek. Vláda podle něj rozhodla, že v rámci podpory snížení nezaměstnanosti poskytne prostředky na dopravu do 50 kilometrů vzdálené kolínské automobilky TPCA, případně také firmy Foxconn.

"Myslím, že tyto podpory stát má dávat, protože na tom vlastně úžasně vydělá. Když je nedá, tak ti lidé budou několik měsíců shánět práci, někteří ji dokonce ani neseženou. Když dáme podporu na dopravu, lidé nebudou brát podpory, budou vydělávat a platit daně," dodal ministr.

O práci může přijít až 1 400 lidí

Sklárny v Poděbradech a ve Světlé by mohly propustit až 1 400 lidí. Podle Čunka by přitom drtivou většinu z nich měly firmy pohltit.

"Chystáme se navyšovat kapacitu o 100 lidí, přičemž do konce roku přijmeme prvních padesátku," řekl Aktuálně.cz Radek Kňava z tiskového oddělení automobilky TPCA. Zároveň dodal, že získat tato volná místa tak mohou i bývalí pracovníci skláren.

"Pokud se týká českých sklářů, naše náborové oddělení se účastní akcí na podporu propuštěných sklářů a nabízí práci v našem novém závodě v Kutné Hoře. V současné době evidujeme 60 volných pracovních pozic," uvedl administrativní ředitel závodu Foxconn v Kutné Hoře Jan Černý.

"Nyní u nás pracuje 1100 zaměstnanců. Náš cílový stav se bude ve výhledu dvou let pohybovat okolo 2 500 až 3 000 zaměstnanců."

Odbory nejsou spokojeny

Skláři z Poděbrad i Světlé nad Sázavou nyní řeší problémy s tím, že jim podniky nevyplatily mzdy za září. Dohromady tak nedostalo zaplaceno 1 750 zaměstnanců.

V Poděbradech se minulý týden podařilo během jednání vedení podniku a odborářů s předběžným insolvenčním správcem dohodnout, že by se mzdy do konce října ještě mohly vyplatit. To ale pouze v případě, že se podaří získat peníze za dokončení zakázky a věřitelské banky budou souhlasit s jejich použitím na výplaty.

Ve Světlé se toto řešení zatím nepodařilo aplikovat.

Čtěte více:

 

Právě se děje

Další zprávy