Slavný porcelán jde ke dnu. Není to konec, věří dělníci

Martina Machová Martina Machová
17. 10. 2008 15:10
V Karlových Varech krachuje světoznámá značka
Úklid. Ilustrační foto
Úklid. Ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Nová Role -  Porcelánka v Nové Roli tvoří středobod čtyřtisícového městečka. Je druhou největší továrnou společnosti Karlovarský porcelán. Pracuje tu víc než pět set lidí z města i blízkého okolí. Teď poznávají, že jejich pouto s továrnou může být křehké jako porcelán.  

Při vyslovení slova pátek si každý s úlevou představí nadcházející dny volna. Pro místní se v posledních týdnech jeho význam razantně změnil. Do pátku bude práce a v pátek se dozví, zda mají v pondělí ještě chodit.

Jednu z největších porcelánek v republice poslal ke dnu dluh 415 milionů korun v kombinaci s prudkým nárůstem cen energií, silnou korunou a levnou konkurencí z Asie. Aspoň tak vidí příčiny pádu šéf firmy Vlastimil Argman.

Co by dělal jinak? „Nevím. Je to pro mne strašné zklamání a osobní prohra."

Čekání na pátek se podřídil život ve všech pěti provozech, které pod krachující společnost spadají. Dny obdobně odpočítává všech osmnáct set dělníků a dělnic Karlovarského porcelánu - i v Lesově, Chodově a Klášterci nad Ohří.

Víra, že se výroba vzpamatuje, je žene ráno co ráno zpět do světa hrnečků, talířů a konvic. V současnosti de fakto stojí na jejich dobré vůli: z poslední výplaty dostali jen sedmdesát procent. Jestli budou peníze na další, jim nikdo zatím neřekl.

Padne firma a s ní město?

Mnozí zasvětili porcelánu celý život. Pracují tam jejich manželé, potkali zde své manželky, výjimkou není, že si tu práci našly jejich děti.

Nyní celé město se zatajeným dechem vyčkává. Všichni si uvědomují, že pokud porcelánka natrvalo zavře modrou bránu, padne i město; s opravenými paneláky, na jehož okrajích vyrůstají rodinné domky. Stačí ale jeden pátek a vše může být úplně jinak

„Myslím, že by se město vylidnilo. Přibyli by potencionální neplatiči. Méně by šlo do obecní pokladny. Spustilo by to spirálu, kdy by na jednu stranu bylo potřeba víc peněz pro sociálně slabší a naopak na jiné služby by se nedostávalo," odhaduje důsledky krachu starosta Nové Role Václav Heřman z ODS.

Továrna stojí hned vedle upraveného sídliště. Ve vysoké administrativní budově se čas od času odhrne záclona. Novináři si zde poslední dva dny podávají dveře.

S druhou hodinou odpolední začínají vycházet z porcelánky první hloučky z ranní směny, většinou ženy. Rychlým krokem míří rovnou k autobusové zastávce nebo na vlak. Když vidí novináře, rovnou upozorňují. „Nás se neptejte, my nic nevíme," pospíchají dál a krčí rameny.

„O všem, co se kolem porcelánky děje, se dozvídáme z televize nebo ráno z novin. Vůbec to nechápeme. Jsme z porcelánky v Chodově, poslali nás sem na výpomoc. Připadá mi to jako v Kocourkově. Porcelánka je zadlužená, přestože zakázek je tolik, že se nestíhá," říká jedna z nich.

Výroba v porcelánce by měla běžet ještě minimálne dva týdny. Zakázky podnik má, horší je to s penězi na provoz.
Výroba v porcelánce by měla běžet ještě minimálne dva týdny. Zakázky podnik má, horší je to s penězi na provoz. | Foto: Ondřej Besperát

Budoucnost bez porcelánky si nikdo nepřipouští. „Ještě jsme se o tom doma s mužem nebavili," reaguje na otázku paní Ivana, co bude dělat, pokud dojde na nejhorší. Bydlí přímo v Nové Roli.

Bez práce po padesátce?

„Doufáme, že porcelánka zůstane. Nevím, kde bych tu našla jinou práci. Mám malé děti a tak i dojíždění by bylo hodně náročné." Pracuje v třídírně barev. „Už dlouho," dodává s úsměvem.

Sehnat práci na Karlovarsku je problém. Mnoho žen z továrny v Nové Roli už oslavilo padesátiny a co by se dělo, kdyby dostaly výpověď, nechtějí ani domýšlet. 

„Je mi padesát dva let a mám jít na úřad práce? Každý se podívá na ročník a je konec, nikdo mne nezaměstná," durdí se drobná energická paní. Jméno říci nechce, bojí se.

Její kamarádka přizvukuje. „Kdyby to tu zavřeli, tak bych šla asi do předčasného důchodu. Peníze to jsou sice špatné, ale co jiného dělat. Práce tady není."

Značku Thun zavedla karlovarská porcelánka teprve před čtrnácti lety.
Značku Thun zavedla karlovarská porcelánka teprve před čtrnácti lety. | Foto: Ondřej Besperát

Nervozita je znát i v provozu. Na první pohled by sice nikdo neřekl, že se bojuje o přežití, lidé se ale uzavřeli do sebe. „Je tam ticho, nikdo nemluví, psychika pracuje. Člověk kolem sebe slyší, jak dopadli skláři, každý má strach," popisuje Regina Bystřická. Bydlí v nedalekém Nejdku a do Nové Role dojíždí osmnáct let.

Krach totiž postihl i majetkově spřízněnou společnost Bohemia Crystalex Trading. O práci má přijít patnáct set sklářů ve Světlé nad Sázavou a Poděbradech. I sklárny položily vysoké dluhy, silná koruna a konkurence z Asie.

Podle lidí z porcelánek za pád firem mohou skláři. Přesto se chystají podpořit je na společné demonstraci 23. října před budovou vlády. Chtějí, aby stát pomohl jejich práci zachránit.

 

Právě se děje

Další zprávy