Senát možná schválí zvyšování nájemného

mid, čtk
20. 1. 2006 0:00
Praha - Postupné zvyšování nájemného v bytech s regulovanými činžemi Senát možná beze změn schválí. Návrh zákona počítá s tím, že nájemné poroste od ledna příštího roku do roku 2010 v průměru o 14,2 procenta ročně.
Foto: Aktuálně.cz

Od roku 2011 by měla výši činží určovat dohoda mezi pronajímatelem a nájemcem. Návrh je výsledkem dohody stran vládní koalice a Senátu jeho schválení doporučil jeho výbor pro územní rozvoj a veřejnou správu.

Regulované nájemné se vztahuje na 750 tisíc převážně obecních bytů s regulovanými činžemi, což je zhruba pětina bytového fondu. Majitelé domů, kteří vlastní přibližně 300 tisíc těchto bytů, jsou se zákonem nespokojeni a považují jej za protiústavní. S výjimkou Prahy jim totiž růst činží podle jejich názoru neumožní pokrýt náklady na běžné opravy a údržbu. 

Spokojeni nejsou ani nájemníci. "Plánovaný růst nájemného ve velkých městech může dramaticky ovlivnit život tisíců nájemců
bytů, nepřijatelný je zejména růst nájemného v bytech horší kvality," uvedlo již dříve Sdružení nájemníků. Obavy plynou zejména ze sociálních dopadů. Stát ale počítá s příspěvkem pro lidi, kterým celkové výdaje na bydlení přesáhnou 30 procent a v Praze 35 procent čistých příjmů. Další pomocí bude tzv. doplatek na bydlení, který má definovat nový zákon o hmotné nouzi.

Nájmy se podle zákona mají zvyšovat až do pěti procent tržní ceny bytu, v případě čtvrté kategorie do 4,5 procenta. Byty se
podle kategorií již nerozdělují, kvůli nájemním smlouvám se s těmito termíny ale stále počítá. 

Za byt první a druhé kategorie by nájemník v centru Prahy měl v roce 2010 platit zhruba 90 korun za metr čtvereční proti současným maximálním 37 Kč/m2. V bytě třetí a čtvrté kategorie by se nájem v této lokalitě měl zvýšit na zhruba 80 Kč za m2. Například v bytě o rozloze 60 m2, který spadá do původní druhé kategorie, by se měl měsíční nájem v Praze 1 zvýšit na 5370 Kč ze současných zhruba 1670 Kč. U stejně velikého bytu čtvrté kategorie by nájem v této lokalitě měl stoupnout na přibližně 4800 korun z necelých 930 Kč placených nyní.

Centrum Prahy a Brna patří k oblastem, kde by se nájmy měly zvyšovat nejvíce. V menších obcích bude nárůst pozvolnější a v
některých obcích, například na Vysočině, se nepočítá s žádným nárůstem.

Kvůli regulaci nájemného podali majitelé domů již kolem 2760 stížností k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Očekává se, že stížnost začne soud projednávat letos. Pokud začne platit zákon o nájemném podle současného znění, pomohlo by to kladnému vyřízení stížností, poznamenala již dříve advokátka Klára Veselá-Samková, která majitele u evropského soudu zastupuje.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy