ČSSD podpořila deregulaci nájmů

ČTK, eko
29. 11. 2005 14:30
Praha - Nájemné by se mělo poprvé zvýšit od 1. ledna 2007. Deregulace činží by měla být rozložena do čtyř let tak, aby skončila v závěru roku 2010.

Nájemné by vždy vzrostlo k 1. lednu. Tento návrh dnes podpořil poslanecký klub ČSSD, řekl ministr pro místní rozvoj Radko Martínek i poslanec ČSSD a předseda Sdružení nájemníků Stanislav Křeček.

O kolik přesně se nájmy zvýší, záleží na místu bydliště. "V každé obci to bude jiné," uvedl Křeček. Někdy i lidé bydlící ve stejné ulici budou platit za byt různé částky, dodal.

Podívejte se na přehled změn regulovaného nájemného

Součástí změn je i novela občanského zákoníku, která počítá s tím, že majitel bytu by mohl i bez soudu dát nájemníkovi výpověď. "Může dát výpověď bez soudu, pokud nájemník neplatí nájemné, hrubě porušuje povinnosti či dobré mravy, má dva byty, neužívá byt," uvedl Křeček, který návrh podporuje. Nájemník by se ale mohl bránit žalobou, která by měla odkladný účinek. Pokud však pronajímatel potřebuje byt pro své potřeby, musí se obrátit na soud.

Návrh má šanci na úspěch

Jde o kompromis podporovaný menšími koaličními stranami. Je tedy pravděpodobné, že ve sněmovně má tento návrh v tuto chvíli největší šanci na úspěch. Dolní komora má zákon o nájemném projednávat ještě na této schůzi - ve druhém čtení 6. prosince, zřejmě v polovině prosince pak bude závěrečné schvalování.

Vládní návrh zákona o nájemném, který vypracovalo Martínkovo ministerstvo, původně počítalo s růstem nájmů od 1. října 2006 do roku 2012 v průměru o 9,3 procenta ročně. Lidovecký poslanec Tomáš Kvapil ale navrhl přechodné období zkrátit. Rychlejší deregulaci chtěla i ODS, která ale podle Křečka neúměrně snižovala ochranu nájemníků. Naopak KSČM je proti rychlejší deregulaci nájmů.

Až v roce 2010 skončí deregulace, má se roční nájemné blížit pěti procentům z ceny nemovitostí. "Kromě Prahy, kde to bude 4,8 procenta, protože tam by byl nárůst extrémně vysoký," řekl Křeček. Odmítl přitom úvahy, že odklad zvyšování nájmů na leden 2007 souvisí s nadcházejícími parlamentními volbami příští rok.

O deregulaci nájemného se politici přou

Na tom, zda a jak rychle uvolnit nájmy, se politici nejsou schopni shodnout roky. Levicoví poslanci se obávají toho, že při výraznější deregulaci by řada lidí hlavně v Praze nemohla dál svůj byt platit. Podle pravice mají zase lidé v bytech s regulovanými nájmy neoprávněnou výhodu. Regulované činže navíc podle nich tlačí ty tržní do takové výše, že třeba mladé rodiny bez vlastního bytu si žádný pronajmout nemohou.

Koalice se přesto loni v březnu pokusila ve sněmovně prosadit kompromisní znění zákona, nakonec ale její snaha zkrachovala, a to i kvůli nejednotnosti vládního tábora. Republika tedy od listopadu 2002 nemá právní předpis, který by růst regulovaných činží upravoval. Někteří majitelé domů kvůli regulaci začali podávat stížnosti k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Odhadují, že v případě úspěchu by stát žalovali o desítky miliard. Ke stížnosti se připojilo i několik senátorů.

 

Právě se děje

Další zprávy