Šéf Privatbanky Jakubčík: "Bankéři, vylezte ven z ulit"

Karel Toman
6. 2. 2010 19:00
Jaké to je rozjíždět pro Pentu soukromou banku v čase odeznívající krize?
Foto: Jan Langer

Praha - Privátního bankéře si laik možná představí trochu jinak. Radovan Jakubčík není zrovna typ suveréna v pruhovaném kvádru a s doutníkem v ruce. Často se mu na tváři mihne spíš trochu nesmělý úsměv.

V evropském bankovnictví se ale pohybuje na vysokých manažerských postech už od roku 1993. Za šéfa své Privatbanky si ho vybrala "ostrá" finanční skupina Penta, jeho klienty tvoří dolaroví milionáři, kterým nabízí dluhopisy s výnosem 7,5%.

"Pro nás rating není důležitý pro svou absolutní hodnotu, ale proto, aby naši klienti mohli sledovat jeho vývoj," vysvětluje Jakubčík. Privatbanka chce být podle něj transparentní a za "éčko", které vloni dostala od agentury Moody's se prý rozhodně stydět nemusí.

A.cz: Dnes pro správce peněz zřejmě nejsou zrovna nejšťastnější časy. Privatbanka působí v Česku od začátku srpna. Ruku na srdce, musel jste už některému z klientů říct, že přišel o hodně peněz? Jak to vzal?

Zatím můžu potvrdit, že jsem tuhle nemilou zprávu nikomu sdělit nemusel. Za dobu působení Privatbanky se to prostě nestalo. Je pravda, že na trhu působíme krátce. Podstatné ale je, že Privatbanka nabízí konzervativní řešení. Výrazně omezila investice do volatilních produktů, od podzimu roku 2007 do portfolií vůbec nezahrnuje akciovou složku. Tato složka je dlouhodobě obsažena pouze jedním procentem celkových aktiv. Díky tomuhle konzervativnímu přístupu jsem nemusel mít nemilá setkání s klienty a vysvětlovat jim, že prodělal peníze. I tak je ale zvlášť v krizi v privátním bankovnictví hodně důležitá komunikace. Bankéř by neměl zalézat do ulity, měl by být klientovi na blízku a nabízet mu řešení a informovat ho o možných rizicích. 

Radovan Jakubčík

  • Generální ředitel zastoupení Privatbanky v České republice
  • Po roce 1993 pracoval v UBS Wealth Management ve Vídni jako ředitel pro střední a východní Evropu
  • V letech 1997-2005 se podílel na otevření zastoupení Dresdner Bank v Praze a na formování její strategie
  • Jako zástupce ředitele zastoupení, řídil budování poboček banky v Ostravě a v Brně. V letech 1993-1997 působil ve Skala Bank a v Union Bank na pozici ředitele pobočky v Ostravě a mimo jiné se podílel na sloučení obou bank.

A.cz: Vaší cílovou skupinou jsou multimilionáři. Jak takové lidi přesvědčíte, aby svěřili své peníze bance, která má od ratingové agentury Moody's "éčkové" hodnocení své finanční síly?

Můžu řadou pevných dat dokumentovat, že Privatbanka je v rámci bývalého Československa jednou z nejzdravějších finančních institucí. Má například mnohokrát lepší kapitálovou přiměřenost než velké banky. Většinu aktiv tvoří likvidní prostředky, banka tedy není nijak ohrožena. Nikdy se nezabývala spotřebitelskými úvěry a má tedy zanedbatelný objem rizikových úvěrů. Sečteno podtrženo banka jako instituce je zdravá.

A.cz: Proč má tedy Privatbanka tak nízký rating?

Samotný rating se skládá ze tří složek. Sleduje se podíl banky na retailovém trhu. Banky, který mají tento podíl velký, jsou potenciálně lépe chráněny politicky. To může mít vliv na jejich stabilitu. Druhá sledovaná položka je vliv matky. Pokud by byla banka ohrožena, mohla by jí její silná mateřská bankovní skupina pomoci.  A třetí složkou je hodnocení samotné instituce. Privatbanka nepůsobí na retailovém trhu a není součástí bankovní skupiny. Tyto dvě složky se tedy nemůžou hodnotit. Co se týče samotné Privatbanky, Moody's výhled na její vývoj označila za stabilní a její kapitálovou přiměřenost dokonce za velmi silnou. Pro nás rating není důležitý pro svou absolutní hodnotu, ale proto, aby naši klienti mohli sledovat jeho vývoj.

Rating nezrušíme, nemáme co skrývat

A.cz: O tom, že si necháte rating zrušit, jako to udělala konkurenční J&T banka, tedy neuvažujete?

Foto: Jan Langer

Ne. Demonstrujeme tím totiž, že jsme bankou transparentní. Navíc srovnání s J&T bankou nesedí a s ní se měřit nechceme. Na první pohled jsou tu dvě finanční skupiny, každá se svou bankou. Pro J&T je ale úloha jejich banky ústřední. Pro Pentu je Privatbanka sice významný projekt, je ale jedním z třiceti projektů, na který Penta vztahuje stejná kritéria jako na všechny ostatní.

A.cz: Od pádu Lehman Brothers se mluví o tom, že banky mají citlivě rozložit svá rizika. Z novinových článků a tiskových zpráv to ale skoro vypadá, že Privatbanka svými dluhopisy financuje expanzi Penty. Naposledy emisí dluhopisů lékáren Dr.Max. Není to pro vaše klienty riskantní?

Privatbanka neslouží na financování projektů Penty, ale nabízí produkty spojené se skupinou Penta. Podíl produktů spojených s projekty Penty, ať už jsou to směnky nebo dluhopisy tvoří na celkovém dluhu Penty méně než deset procent. Jinými slovy Penta není při financování svých projektů závislá na Privatbance.

A.cz: Máte Pentě co mluvit do toho, jaké dluhopisy svým klientům nabídnete?

Ano, spolu s Pentou je pečlivě vybíráme. Například lékárny Dr.Max působí v  sektoru, který nepodléhá výrazným cyklickým změnám, naopak v době krize rostl. Penta samotná má svůj byznys velmi diverzifikovaný. My tedy klientům nabízíme solidní možnost jak se podílet na úspěchu Penty.  Například dr.Max má plán navýšit tržby do roku 2012 o sto procent. Je to určité specifikum Privatbanky na českém trhu, že emituje dluhopisy na podporu expanze firmy. V západní Evropě to je běžnější. Je to ostatně vyvoláno poptávkou. Dnes má zdejší klient na výběr buď termínovaný vklad, investici do státních obligací nebo rizikových produktů.

Podívejte se, jak chce Penta přestavět letiště ve Vodochodech

A.cz: Jaké další emise dluhopisů v nejbližší době chystáte?

Minulý týden jsme spustili emisi dluhopisů Alfa Medical, jejíž emitentem je skupina provozující síť laboratoří v České republice, na Slovensku a v Polsku.

A.cz: Jaký má tenhle dluhopis výnos?

Sedm a půl procenta. Je to neveřejná nabídka a zájem je jako u Dr.Maxe veliký.

 

Právě se děje

Další zprávy