Penta loni vydělala o 40 procent méně, 61,5 milionu eur

Ekonomika Ekonomika
3. 9. 2009 16:18
Klesající zisk mají "na svědomí" nové projekty.
Skupina Penta vlastní v České republice například síť obchodů Žabka.
Skupina Penta vlastní v České republice například síť obchodů Žabka. | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Investiční skupině Penta vloni klesl čistý zisk zhruba o 40 procent na 61,5 milionu eur (asi 1,6 miliardy korun). „Pokles způsobilo hlavně zaúčtování nových investičních projektů, které ještě nevygenerovaly pozitivní cash-flow," řekl dnes jeden z pěti vlastníků skupiny Jaroslav Haščák.

Konsolidované tržby skupiny Penta loni vzrostly z 1,3 miliardy na 1,9 miliardy eur a objem celkových aktiv vzrostl z 1,75 miliardy na 2,3 miliardy eur.

Největší část hodnoty svých investic má Penta v České republice (46 %), na Slovensku (39 %) a v Polsku (12 %). Z pohledu sektorového zastoupení je nejvýznamnější maloobchod (44 %), výrobní odvětví (22 %), realitní development (15 %) a zdravotnictví (10 %).

V současnosti má Penta rozpracované investiční projekty hlavně v Polsku, v Rumunsku Bulharsku. Do konce roku 2009 očekává minimálně jednu až dvě nové akvizice v objemu kolem sto milionů eur, nebude už ale investovat do zcela nových projektů.

„V současnosti působíme v 11 zemích, ale někde máme třeba jen jednu investici. Naší strategií do budoucna je soustředit se spíše na 5-6 zemí, ale mít v nich větší zastoupení," řekl další ze spoluvlastníků investiční skupiny Marek Dospiva. Firma se chce mimo jiné zaměřit na akvizice problémových firem a jejich následnou restrukturalizaci.

V Česku Penta vlastní například síť obchodů Žabka. Dosud jich funguje 72, do konce roku se má jejich počet zvýšit na sto. „V optimistické variantě plánujeme až 500 obchodů," dodal Dospiva.

Oproti původním úvahám Penta zatím neprodala sázkovou společnost Fortuna. „Nakonec toho nelitujeme, protože tržby Fortuny se navzdory krizi  zvýšily o více než pětinu. Výrazný růst jsme zaznamenali i díky povolení internetového sázení," říká Dospiva.

Firma také plánuje stavbu mezinárodního letiště ve Vodochodech pro nízkonákladové letecké společnosti. K protestům obyvatel Dospiva řekl, že padesát let ve Vodochodech létaly vojenská letadla a stíhačky, proti nimž jsou moderní letadla několikanásobně méně hlučné.


Penta je středoevropská investiční skupina založená v roce 1994. Investuje především do oblastí energetiky, maloobchodu, zdravotnictví, letecké výroby, strojírenství, privátního bankovnictví, telekomunikací a zábavního průmyslu. Její společnosti zaměstnávají více než 25 000 lidí. Vlastní ji pět fyzických osob.

Další velká finanční skupina, PPF, loni díky uzavření partnerství s Generali výrazně zvýšila konsolidovaný zisk z 224 milionů na 2,489 miliardy eur.  Finanční skupina J&T v loňském roce více než zdvojnásobila čistý zisk z 50,13 milionu na 106,03 milionu eur.

 

Právě se děje

Další zprávy