'Černý jestřáb' bude příště sestřelen s českou kabinou

Karel Toman
4. 2. 2010 10:00
Aero Vodochody patřící Pentě získalo tři zakázky za čtyři miliardy korun
Vrtulníky UH-60 Blackhawk startují ze základny v Bagrámu
Vrtulníky UH-60 Blackhawk startují ze základny v Bagrámu | Foto: Adam M. Stump

Praha - Aero Vodochody bude stavět kabiny pro legendární bojové americké vrtulníky Black Hawk. Jde o jednu ze tří velkých zakázek, které Aero z portfolia finanční skupiny Penta získalo v uplynulých třech měsících. Dohromady dosahují celkového objemu přes čtyři miliardy korun.

Největší z nových projektů byl podepsán 28. ledna 2010 s firmou Sikorsky Aircraft Corporation. Aero se díky ní stane dodavatelem kabiny stroje UH-60M, vrtulníku s kódovým jménem Black Hawk.

"Další dva podepsané kontrakty ve vojenské oblasti se týkají oprav a rozvoje produktů vlastní řady, další podrobnosti nejsou veřejnou informací," uvedl Martin Danko z finanční skupiny Penta.

"Nové kontrakty jsou důkazem vysoké konkurenceschopnosti Aera na světovém trhu," oceňuje úspěch prezident Aero Vodochody Ladislav Šimek. Schopnost Aera podílet se na vojenských projektech je podle něj důkazem špičkové profesionality firmy.

Aero Vodochody a. s. je největším výrobcem letecké techniky v České republice. Zaměřuje se hlavně na mezinárodní projekty.

Kromě Sikorsky Aircraft Corporation už například dodává části křídla pro letadlo C-27J od Alenia Aeronautica a Bombardier CSeries od společnosti Sonaca. Saabu dodává závěsníky pro JAS-39 Gripen, pro EADS zase podsestavy pro Airbusy A320 a A340.

 

V rámci svého vojenského programu je Aero dlouholetým partnerem několika armád, zejména Vzdušných sil Armády České republiky. Aero loni slavilo 90. výročí svého založení, a řadí se tak mezi nejstarší výrobce letecké techniky na světě. Do skupiny Aero patří i výrobce podvozků Technometra Radotín, britský výrobce kompozit Rotortech Aero Composites a Letiště Vodochody.

 

Právě se děje

Další zprávy