Razie v ČEZ a J&T vrcholí. Romanovi zabavili počítač

Ekonomika Ekonomika
24. 11. 2009 20:15
Evropská komise prověřuje vzájemný obchod dvou českých energetických firem.
Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Evropská komise zahájila přepadovou kontrolu v kancelářích společností ČEZ a J&T, které podezírá z toho, že se svým nedávným "obchodem desetiletí" na trhu s elektřinou pokusily omezit hospodářskou soutěž.

V ranních hodinách přišli bruselští kontroloři do budovy hlavní správy ČEZ v Praze a do sídla společnosti Severočeské doly ze skupiny ČEZ. Vtrhli též do kanceláře Energetického a průmyslového holdingu J&T.

Podle informací serveru Euro.cz dokonce inspekce zabavila počítač generálnímu řediteli skupiny ČEZ Martinu Romanovi. Ten to považuje za standardní rutinní krok.

Kontroloři si také od administrátorů měli vyžádat přístupová hesla k firemním serverům.

Brusel začátek kontroly potvrdil a uvádí, že má podezření na "značné" porušení pravidel volné soutěže a na velké posílení role ČEZ.

V doprovodu Čechů

Kontroloři, které doprovázejí úředníci českého Úřadu pro hospodářskou soutěž, předali zástupcům zmíněných firem zápis o včerejším rozhodnutí komise, podle kterého bude Brusel transakci vyšetřovat, a kontrolu okamžitě zahájili.

Zahájení kontroly, v podobě, která je v Česku dosud nezvyklá, ještě nemusí znamenat, že firmy porušily pravidla hospodářské soutěže, upozornil Brusel.

"Jsme přesvědčeni, že veškeré naše kroky na trhu s elektřinou jsou v souladu se všemi zákony, pravidly i dobrými mravy. S ohledem na to, že sama Evropská komise několikrát označila trh v České republice za nejotevřenější v EU, předpokládáme, že k tomu samému závěru dospěje i inspekce," uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

ČEZ slíbil spolupráci

ČEZ slíbil komisařům, že s nimi bude při kontrole spolupracovat.

Brusel podezírá obě energetické společnosti, že se dohodly na způsobu, jak konkurentům klást překážky v jejich projektech nových elektráren a jak omezit obchodování s hnědým uhlím a ovlivňovat tak jeho ceny na trhu.

Evropská komise podobným způsobem v roce 2006 prověřila 20 energetických společností v 6 zemích, naposledy pak v březnu 2009 provedla hloubkovou kontrolu v EdF ve Francii.

Souhlas z Brna přišel

Český antimonopolní úřad přitom transakci energetických gigantů nedávno posvětil. ÚOHS totiž rozhodl, že opatovickou elektrárnu může koupit investorská skupina J&T. V transakci šlo zhruba o 15 miliard korun.

Do obchodu je zapojen i ČEZ. Ten totiž získal zhruba 49procentní podíl v Pražské teplárenské, na čemž se dohodl s jeho novým vlastníkem, skupinou J&T. Úřad se převzetím elektrárny Opatovice musel zabývat proto, že ho napadla konkurenční společnost Czech Coal.

 

Právě se děje

Další zprávy