Svatba J&T a PPF dokončena. Obří holding je na světě

Ekonomika Ekonomika
15. 10. 2009 12:25
PPF bude podnikat v energetice s J Stálo ji to 6 miliard korun.
Finanční gigant původem z České republiky se pouští do energetiky prostřednictvím společného podniku s J&T.
Finanční gigant původem z České republiky se pouští do energetiky prostřednictvím společného podniku s J&T. | Foto: PPF

Praha - Energetický obchod roku je uzavřen. Právě dnes byl dokončen proces vzniku nového holdingu s názvem Energetický a průmyslový holding, který je společným podnikem obchodních gigantů PPF a J&T.

Dnes totiž EPH ustavil svoji finální akcionářskou strukturu a zahájil činnost

Na vzniku nové společnosti, kde 40 procent vlastní každá z obou skupin a zbylých 20 procent má v držení partner J&T Daniel Křetínský, obě strany pracovaly od letošního ledna.

Do holdingu současně přechází a jeho řízení bude zajišťovat manažerský tým vedený Danielem Křetínským, který v rámci J&T představoval segment korporátních investic

Holding zahrnuje přes dvacet podniků působících v oblasti výroby elektřiny a tepla, obchodu s elektřinou, výroby energetických kotlů a turbín a dalších souvisejících oborů.

PPF tak získá přístup například do společností Pražská energetika, United Energy, Plzeňská energetika, ale také strojírenských firem ČKD Blansko, SERW či výrobce autobusů SOR Libchavy. Za podíl v holdingu zaplatila 6 miliard korun.

Mezinárodní finanční skupina PPF spojená se jménem zakladatele Petra Kellnera vznikla v roce 1991 a zahrnuje například poskytovatele spotřebitelského financování Home Credit, má podíl v obří pojišťovací společnosti Generali PPF Holding, České pojišťovně a aktivně vyhledává investiční příležitosti na trzích střední a východní Evropy a Asie. Hodnota aktiv spravovaných touto skupinou přesahuje osm miliard eur.

Slovensko-českou finanční skupinu J&T založili v roce 1993 Ivan Jakabovič a Patrik Tkáč. Skupina působí mimo jiné i v investičním bankovnictví, obchodu s realitami, energetice, průmyslu i médiích. Vlastní například fotbalový klub AC Sparta Praha, stojí za zpravodajskou televizí Z1. V energetických a průmyslových podnicích J&T pracuje přes 6 tisíc lidí.

 

 

Právě se děje

Další zprávy