Šéf Hyundai zatčen, vláda míří do Koreje

Martina Macková, Adam Junek
28. 4. 2006 16:00
Praha/Soul - Jihokorejská prokuratura zatkla šéfa automobilky Hyundai Motor Čong Mong-kua. Skandál kolem úplatků zneklidnil i českou vládu. Uvnitř: ANKETA

Kvůli aféře možná do Koreje osobně zamíří český premiér Jiří Paroubek

Korejská policie podezírá šéfa Hyundaie z úplatkářství, zneužití důvěry a vytváření tajných fondů. S jejich pomocí se údajně firma snažila o uplácení politiků a dalších vlivných lidí.

Z Koreje už přišly zprávy, že kvůli této kauze bude odsunuta stavba české továrny v Nošovicích. Vláda zatím nebyla oficiálně o ničem informována a nadále trvá na tom, že slavnostní zahájení stavby by mělo být v půli května. Hyundai se chystá investovat až miliardu eur do výstavby závodu v České republice.

Ptáme se, zda to platí

Ministerstvo průmyslu a obchodu se nyní od firmy snaží zjistit, jak to vlastně bude. Plánuje se i cesta do Koreje.

Odjezd do Koreje je však pouze jednou z variant, jak by se situace kolem investice firmy Hyundai v Česku dala řešit, tvrdí mluvčí ministerstva průmyslu a obchodu Ivo Mravinac.

"Buď nám potvrdí, že platí květnový termín zahájení projektu, nebo je tady návrh, že by premiér a ministr do Koreje odjeli," řekl Aktuálně.cz Mravinac.

Ministr Milan Urban totiž kvůli probíhající aféře kolem nejvyššího vedení Hyundai tento týden odeslal zástupcům firmy dopis, ve kterém je žádá o potvrzení platnosti dohody kolem nošovické investice. To je neobvyklé, zvlášť v případě, kdy firma již investování v Česku jednou oficiálně potvrdila.

"Chceme se tak ujistit ještě jednou," řekl Mravinac.

Podle něj by ale premiér nebo ministr v případě cesty za asijským investorem nenavštívili šéfa ve vazbě. "Ta firma musí fungovat dál, nemáme obavy. Jde jen o to, zda se bude stavět v termínech, které jsou dohodnuté. Zřejmě dojde ke skluzu, ale nebude velký," míní Mravinac.

Hyundai
Hyundai | Foto: www.hyundai.com

Kraj je v klidu

V klidu zůstává i hejtman Moravskoslezského kraje Evžen Tošenovský. "Nemáme stále žádné oficiální informace z Koreje o tom, že by Hyundai Motor Company zastavovala investici v Nošovicích,  proto i nadále považuji zprávy v médiích za spekulace," řekl.

Kraj ví jediné: slavnostní výkop se odkládá. To pro něj ale neznamená, že by zastavil práce v zóně. Ty pokračují podle rozpisu, samospráva totiž již vypsala výběrová řízení, uzavřela smlouvy a přeložky sítí se začnou dělat už za dva týdny.

Podle hejtmana je důležité to, co Česku sděluje korejská strana, od které jsou ujišťováni, že firma o zrušení plánů na stavbu továrny v Nošovicích neuvažuje a přípravy stále běží. "Pro nás se tedy nic nemění," dodal hejtman.

Ale i kraj připouští, že situace v Koreji je nepřehledná a neustále se mění. "Opravdu si nemyslím, že by se v této chvíli dalo dělat víc. I naše vláda v této chvíli dělá maximum možného," míní Tošenovský.

Lidé už jsou pryč

Lidé, kteří léta bydleli přímo v polích, jež se pomalu stávají obří průmyslovou zónou, své domky už většinou opustili. Majetek prodali státu a odstěhovali se. Podle kraje zůstávají dnes v zóně přechodně pouze dvě rodiny, které bydlí na okraji, a někteří z již odstěhovaných si mohli v domech částečně nechat i  věci.

Odejít ale museli. "V zóně se už zanedlouho vypne elektřina a plyn kvůli přeložkám sítí, takže by se tam stejně bydlet nedalo," řekla Aktuálně.cz mluvčí krajského úřadu Šárka Swiderová.

"Stále si myslím, že jakmile se vyjasní situace v Koreji, bude se i s naší investicí pokračovat dál," řekl Aktuálně.cz místostarosta Nošovic Miroslav Kačnarčik. Podle něj už z polí jednoduše nic jiného než zóna nebude. "Je to nevratná věc, i kdyby nebyl Hyundai, bude někdo jiný."

 

Právě se děje

Další zprávy