Rýže v obchodech bude levnější. O prázdninách

Petr Havel (spolupracovník redakce)
30. 5. 2008 21:00
Bublina splaskla, ceny jdou dolů.
Zúrodňování rýžového pole
Zúrodňování rýžového pole | Foto: Reuters

Praha - Ceny rýže, které ještě před měsícem děsily celý svět a na řadě míst planety vyvolaly nepokoje chudých obyvatel, míří v současné době strmě dolů.

Jen za poslední měsíc klesly světové ceny rýže o 30 procent a tento trend bude zřejmě ještě pokračovat. Pokud se tak stane, klesnou v průběhu několika měsíců v ČR i spotřebitelské ceny rýže.

Foto: Jaroslav Jiřička
Podívejte se
OBRAZEM: Svět protestuje proti zdražování jídla

"Je logické, že pokud výrazně klesá její cena na světových trzích, musí se to časem odrazit i ve spotřebitelských cenách této potraviny, tedy v našich obchodech," potvrzuje prognózu například mluvčí obchodní sítě Tesco Vesselin Barlijev.

Podle náměstka ředitele Výzkumného ústavu zemědělské ekonomiky Tomáše Douchy ale ještě není jisté, zdali jsou klesající ceny rýže skutečně dlouhodobým trendem.

"Je jasné, že spekulativní a ochranářské bubliny, které vyhnaly ceny do historických maxim, v současné době splaskávají. Určitě se již také projevuje informace FAO o letošní vyšší předpokládané sklizni této komodity ve světě," myslí si Doucha. Přesto ale předpokládá, že ceny rýže na světových trzích budou ještě kolísat.

FAO v nejnovější prognóze z tohoto týdne uvedla, že letošní celosvětová produkce rýže dosáhne historického maxima. Zatímco loni činila produkce této komodity 435,2 milionů tun, letos by to mělo být 445,3 miliony tun.

I proto tento týden poklesla cena rýže na světových trzích na něco málo přes 18 amerických dolarů za 100 liber. Ještě 24. dubna se ale prodávala za více než 25 dolarů, před zdražením se přitom ceny této komodity pohybovaly kolem hranice 10 dolarů.

Současná průměrná spotřebitelská ceny kilogramu rýže 1. jakosti v Česku je podle šetření Českého statistického úřadu 30,40 koruny. V porovnání s počátkem roku, kdy stála 25,61 koruny, tak podražila zhruba o pět korun za kilogram. V průběhu roku 2007 kolísala cena kilogramu rýže mezi 22 až 23 korunami.

 

Právě se děje

Další zprávy