Potraviny z dovozu? Letos padne bilionový rekord

Redakce EKO
25. 5. 2008 11:15
Nedostatek potravin ve světě se řeší dovozem

New York -  Nedostatek potravin v některých částech světa se snaží vlády řešit jejich dovozem. Podle odhadů potravinové agentury FAO spadající pod OSN budou v tomto roce ze zahraničí dovezeny potraviny za více než bilion dolarů.

Varování humanitárních organizací a expertů, že výrazný celosvětový nárůst cen základních potravin může vést k hladomoru v chudých zemích, se začínají naplňovat.

Miliony lidí po celém světě hladoví

Desítky milionů lidí na celém světě čelí propadu do chudoby poté, co ceny potravin ve světě za poslední rok stouply o více než 40 procent.

Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) počítá s tím, že oproti uplynulému roku se množství potravin z dovozu zvýší o 26 procent.

Foto: Naďa Straková
Čtěte více:
Nepokoje v desítkách zemí. Kvůli zdražování jídla

"Rýži se média věnují nejvíce, ale mléčné produkty, sója a cukr budou následovat, takže si brzy zvykneme na cenové změny," tvrdí zpráva. "Vyšší ceny mají největší dopad na chudší skupiny populace, která za potraviny utratí většinu přijmu."

FAO, OSN a Světová banka zasahují

Podle expertů z FAO by však cena neměla už více růst. Cena obilí pomalu klesá v reakci na očekávanou nejvyšší produkci v historii a levnější by v budoucnu měla být i rýže.

Světová banka i OSN už představily plány, jak pomoci zemědělcům v chudých oblastech. Spojené státy přislíbily uvolnit na řešení krize stovky milionů dolarů.

Za prudké zdražování může několik faktorů, které se začaly projevovat současně:

V několika zemích produkujících velký objem plodin byla letos katastrofální neúroda. Každým měsícem stoupá poptávka rychle se rozvíjejících zemí jako je Čína, navíc neustále stoupá celkový počet obyvatel planety. 

Vysoká cena ropy také zdražuje dopravu. Ke zdražování přispěl i rozmach produkce biopaliv.

Potraviny zdražují i v Česku. Nejvíce se loni zvedly ceny nealkoholických nápojů, pečiva, mléčných výrobků a zeleniny. Podle ministerstva zemědělství by však letos zdražování potravin mohlo skončit.

 

Právě se děje

Další zprávy