Ruští turisté převládají, nejvíce tu ale utratí Číňané

Tereza Holanová Tereza Holanová
4. 5. 2012 14:00
Průměrná částka, kterou v Česku nechá návštěvník z Číny, přesahuje 13 tisíc korun
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Z turistů, kteří nepocházejí z Evropské unie, u nás stále nejvíce utrácejí Rusové. Výrazně ale rostou nákupy, které si dopřávají Číňané. Ty se meziročně zvýšily o 77 procent, vyplývá ze statistik společnosti Global Blue Czech Republic.

Výsledná částka, kterou cizinci ze zemí mimo EU v Česku utratili, se za první tři měsíce letošního roku zvýšila o 40,2 procenta.

Téměř dvě třetiny nákupů připadají na Rusy, kterých sem z mimounijních států jezdí nejvíce. Jejich podíl na celkových tržbách činil 62,3 procenta, oproti loňskému jaru zde ruští turisté nechali téměř dvakrát více peněz.

Číňan utratí dvakrát více než Rus

Návštěvníků z Číny potkáte v Česku zatím méně - na celkovém počtu turistů z regionu mimo EU se podíleli necelými šesti procenty.

V utrácení je ovšem nikdo nepředčí. "Průměrná hodnota nákupu čínského turisty dosáhla v prvním čtvrtletí roku 13 687 korun, což bylo o 2255 korun více než v prvním čtvrtletí roku 2011," uvádí autoři výzkumu. Na jednoho Rusa například připadly nákupy jen za 6869 korun.

Na druhém místě co do utracené částky na návštěvníka se umístili Tchaiwanci - každý z nich u nás v průměru pořídil zboží a služby za 10 397 Kč. Následovali turisté z Ázerbájdžánu, Kazachstánu a Japonska. Meziroční podíl na útratě klesl naopak u Američanů.

---------------------------------------------------------------------------------------------------

Vaše vysněná dovolená a vše pro pohodlné a bezpečné cestování.


 

 

Právě se děje

Další zprávy