Turistů přijíždí opět o něco víc, ale na kratší dobu

Veronika Skálová Veronika Skálová
7. 2. 2012 9:44
Cizinců loni přijelo o 7,9 procenta víc, v průměru přespí v Česku třikrát
Nejpopulárnější je Česko mezi Němci a Rusy. Ilustrační foto.
Nejpopulárnější je Česko mezi Němci a Rusy. Ilustrační foto. | Foto: Ludvík Hradilek

Praha - Zahraniční turisté se sice do Česka pomalu vracejí, zkracuje se ale doba, kterou u nás stráví. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu za minulý rok.

Podle souhrnných dat zavítalo do českých hotelů, penzionů a dalších ubytovacích zařízení o 7,9 procenta více cizinců, častěji se ubytovávali ale také Češi, v návštěvních knihách jich bylo zapsáno o 3,4 procenta více než v roce 2010.

"Průměrná doba přenocování se dlouhodobě zkracuje, což se projevilo i v roce 2011. Hosté celkově strávili ve sledovaných ubytovacích zařízeních průměrně tři nocí," uvedl úřad.

Celoroční vývoj podpořilo i poslední čtvrtletí loňského roku, kdy počet hostů v ubytovacích zařízeních rostl o pět procent, zejména zásluhou cizinců.

Největší nárůst v posledním kvartálu zaznamenaly luxusnější hotely - tedy ty se čtyřmi (o 8,1 procenta víc) nebo pěti hvězdičkami (o 6 procent víc).

Nejčastěji přijeli za krásami Česka nejbližší sousedé - tedy Němci (337 tisíc), na druhém místě byli návštěvníci z Ruska (142 tisíc), kterých meziročně v posledním čtvrtletí přibylo o 34 procent. Podobně rychle roste i počet turistů ze Španělska. Poklesl naopak zájem Rakušanů.

Za čtvrtletí se počet turistů zvýšil nejvíce ve Středočeském kraji (o 10,4 procenta) za celý rok pak v Praze a Středních Čechách (stejný nárůst o 8,2 procenta).

 

Právě se děje

Další zprávy