Zájem o kempy dále klesá, Češi už mají i na hotely

Tereza Holanová Tereza Holanová
28. 2. 2012 9:44
Loni do kempů přijelo nejméně turistů od roku 2002, kdy ovšem Česko sužovaly záplavy

Praha - Turistů, kteří tráví dovolenou v českých kempech, ubývá. Loni v nich přespalo nejméně lidí od roku 2002. Počet cizinců se nezměnil, v případě Čechů ale došlo k poklesu, informuje Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Celkem v minulém roce využilo českých kempů 763 tisíc hostů. To je o 6 procent méně než v roce 2010.

Počet českých turistů meziročně klesl o 7 procent na 651 tisíc, cizinců přijelo zhruba stejně jako před rokem. Tradičně mezi nimi převažovali Němci, kterých bylo 35 tisíc. Následovali Nizozemci, Poláci a Slováci.

V posledních deseti letech se hůře dařilo jen v roce 2002, kdy Českou republiku zachvátily ničivé záplavy.

"Majitelé kempů si tak můžou nechat zdát o rekordním roce 2004, kdy v našich kempech přespalo 1,3 milionu turistů," komentuje viceprezident asociace Tomio Okamura.

Češi si už mohou dovolit více

Podle Okamury přestávají Češi do kempu jezdit především proto, že se v posledních deseti letech zvýšily jejich příjmy, a oni si tak mohou dovolit komfortnější ubytování.

"Z údajů za posledních deset let je zcela zřejmé, že důvodem, proč Češi jezdili do kempů, byla především nízká životní úroveň, a tím cenová výhodnost kempů, nikoliv skutečný zájem o tento typ dovolené," doplňuje viceprezident.

Problém lze podle něj vyřešit tím, že majitelé do kempů zainvestují tak, aby areály odpovídaly tříhvězdičkovému standardu.

"Kempy by měly především nabídnout doprovodné služby, na které jsou Češi zvyklí v zahraničí u moře," myslí si Okamura. Jednat by se mělo například o dětské atrakce, kulturní program, jako je pravidelné grilování nebo táboráky, zlepšit by se ale mělo i sociální a hygienické zázemí.

Kvůli odlivu zákazníků se počet kempů v posledních letech snížil. Zatímco v roce 2007 jich v Česku fungovalo 516, v současnosti jich je podle údajů Českého statistického úřadu pouze 480.

Nejvíce se jich nachází na Šumavě (142 kempů), dále v okolí Prahy a v Jihomoravském kraji. V hlavním městě je aktuálně v provozu 22 kempů.

 

Právě se děje

Další zprávy