Růst platů končí, někde se vrací do roku 2007

Veronika Skálová Veronika Skálová
11. 2. 2009 18:30
Absolventi už se nemohou těšit na závratné platy. V krizi se cení zkušenosti a vzdělání.
Růst platů manažerů se téměř zastavil.
Růst platů manažerů se téměř zastavil. | Foto: Schenker

Brno - Čísla o vývoji průměrných platů v České republice slibovala donedávna příjemný pohled. Poslední čtvrtletí loňského roku však znamenalo pro postupný nárůst mezd konečnou stanici. Alespoň pro zaměstnání spadající pod pojem "bílé límečky". Vyplývá to z průzkumu personální agentury Robert Half International.

Ta sleduje vývoj hrubých mezd například v oblastech manažerské podpory, marketingu a obchodu či informačních technologií.

"Zpomalení ekonomiky se postupně projevuje napříč všemi obory, tento trend prozatím nejméně zasáhl pozice v oblasti financí a účetnictví," uvedl Aleš Křížek, ředitel společnosti Robert Half pro Českou republiku. Kvalitního a vzdělaného účetního či daňového poradce, který navíc ovládá cizí jazyky, jsou firmy ochotné vyvažovat zlatem.

Oproti tomu největší dopad má zpomalení ekonomiky na pozice v reklamních agenturách.

Podle údajů personální agentury začal v posledním čtvrtletí loňského roku růst platů zpomalovat a v letošním roce se úplně zastavil. Platy na některých pozicích začaly dokonce mírně klesat.

"Jedná se především o ty pozice, které nevyžadují příliš dlouhou praxi. V takových případech se mzda vrátila až na úroveň roku 2007," dodal Křížek.

Firmy chtějí zkušenosti

Oproti minulosti začaly klesat i platy, které nabízejí firmy z oboru IT jako nástupní především absolventům. Naopak platy zkušenějších zaměstnanců těchto firem i nadále rostly. Ale pomaleji než v minulosti.

"Zcela jasně se tak v minulém roce projevil trend, kdy IT firmy raději zaplatí za to, aby si udrželi své experty, a neinvestují tolik času a peněz do nováčků jako v minulých letech," řekl Jan Bílek z české pobočky Robert Half International.

Zkušenosti, praxe a vzdělání získává podle personalistů na ceně ve všech sledovaných oborech. Čerství absolventi shánějí práci hůř než v minulosti a společnosti raději zaměstnají již hotové odborníky než aby investovaly do vzdělávání nezkušených zaměstnanců.

Podle údajů Českého statistického úřadu, který údaje o platech zpracovává čtvrtletně ještě ve třetím čtvrtletí loňského roku platy v Česku rostly. Průměrná hrubá měsíční mzda vzrostla meziročně o 7,9 procenta, reálná mzda pak o 1,2 procenta. V podnikatelské sféře rostly platy rychleji, reálně, tedy po odečtení inflace a dalších vlivů o 2,3 procenta. Nové údaje za poslední čtvrtletí loňského roku vydá úřad v březnu.

 

Právě se děje

Další zprávy