Regulované nájemné poroste víc, než se čekalo

hpv
11. 7. 2008 15:30
Nájemné stoupne příští rok asi o třicet procent
Foto: Ministerstvo vnitra

Praha - Regulované nájemné by se mělo v příštích letech zvednout více, než se původně předpokládalo. Zatímco se očekával asi pětinový růst, stoupne v příštím roce regulované nájemné asi o třicet procent.

V roce 2010 by růst mohl dosáhnout dokonce 44 procent. Na tiskové konferenci to dnes řekl ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek.

Místopředseda Občanského sdružení majitelů domů Libor Dellin tvrdí, že ani tento růst nepokryje ve většině případů majitelům domů nákladové nájemné. "To je v současné době asi 50 korun na čtvereční metr za měsíc. Jenže na tuto částku dosáhnou majitelé některých domů pouze ve 28 obcích z celkového počtu převyšujícího 6 200," uvedl Dellin pro deník Aktuálně.cz

Čunek s tímto tvrzením ale nesouhlasí. "Už teď mnozí majitelé dosáhli tržního nájemného," řekl ministr. "Tržní nájemné je ale jedna věc, a otázka reprodukce jiná," oponuje Dellin. Podle něj 95 procent obytných domů nyní nesplňuje parametry EU. "A jak mají vlastníci domů na rekonstrukce ušetřit," ptá se Dellin.

V Česku je nyní podle odhadu ministerstva pro místní rozvoj asi 750 tisíc bytů s regulovaným nájemným. V dalších přibližně 160 tisících platí nájemníci tržní nájemné.

Příspěvek na bydlení pobírá kolem 40 tisíc domácností. Postupný růst regulovaného nájemného ale počty těchto domácností zvýší až na 60 tisíc.

Čtěte více:
Ministerstvo prozradilo, o kolik se zvýší nájemné
Developeři naříkají: Nové byty se v Praze neprodávají

 

Právě se děje

Další zprávy