Euro je na houpačce, tlačí ho řecký kámen a spekulanti

Tomáš Fránek
2. 3. 2010 17:10
Kurz eura k dolaru byl dnes nejnižší za posledních deset měsíců
Řecký premiér George Papandreu. Dopíjí kalich hořkosti do dna?
Řecký premiér George Papandreu. Dopíjí kalich hořkosti do dna? | Foto: Reuters

Atény/Brusel - Řecké problémy stále více ovlivňují kurz eura. Dnes byl k dolaru nejnižší za posledních deset měsíců.

Signalizuje to, že se trhy bojí neschopnosti Řecka splatit své dluhy. Dosahují už 300 miliard eur a tlačí na oslabení měny.

Euro znovu pod tlakem

Když dnes ráno vyhlásily řecké odbory další stávku proti úsporným opatřením vlády, kleslo euro na minimum 1,3435 dolaru a to bylo nejméně od května 2009.

Později sice část ztrát smazalo, proti pondělnímu závěru ale i tak kleslo o 0,3 procenta, napsala agentura Reuters. "Zpráva o stávce zkomplikuje řecké vládě dosažení navrženého snížení výdajů. Zvýšilo to nejistotu ohledně financí této země a euro se dostalo pod další tlak," řekl analytik Jeremy Stretch ze společnosti Rabobank. Kurz se změnil odpoledne, kdy euro posílilo, čeká se totiž na zítřejší představení úsporných plánů řecké vlády.

Vývoj situace v Řecku stále vyvolává obavy evropských politiků. "Každé euro, které zaplatíme za financování dluhu, nemůžeme použít na školy, nemocnice nebo podporu inovací," řekl šéf Evropské komise José Manuel Barroso. Ten v rakouském deníku Kurier uvedl, že vlády musí být zodpovědnější při vedení svých financí.

Evropská unie už varovala, že přijme opatření v případě, že trhy nebudou reagovat na snahy řecké vlády šetřit a dál se bude spekulovat. "Když budou Řekové dodržovat přísný program a trhy budou dál spekulovat proti, nenecháme to tak," uvedl lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

"Máme ve sklepě mučící nástroje a v případě potřeby je použijeme," řekl.

Na večeři o útoku

Podle deníku Wall Street Journal se už začátkem února sešli v New Yorku na soukromé večeři zástupci velkých hedgových fondů a bavili se o tom, jak vydělat na krizové situaci v eurozóně.

O konce roku 2009 totiž euro ztratilo až deset procent ze své ceny.

"To je příležitost vydělat obrovské množství peněz," citoval deník bývalého manažera Salomon Brother Hansa Hufschmida.

Už na začátku února makléři a portfolio manažeři hedgových fondů "vsadili" skoro osm miliard dolarů na to, že oslabí euro. Jednalo se o největší spekulaci na pokles proti jednotné evropské měně od jejího vzniku v roce 1999.

 

Právě se děje

Další zprávy