Real Madrid před Barcelonou. Ale jen v žebříčku příjmů

Radek Pecák Radek Pecák
25. 1. 2013 12:56
Většina klubů, které patří mezi dvacet nejvýdělečnějších, je z Anglie
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Madrid - V aktuální tabulce španělské ligy je sice Real Madrid za Barcelonou, dokonce se značným odstupem, přesto však v jednom ohledu katalánský klub porazil. 

Podle 16. vydání žebříčku Fotbalové finanční ligy (Football Money League), který sestavila poradenská firma Deloitte, se Real Madrid stal vůbec prvním sportovním klubem, jehož výnosy překročily v jediném roce hranici 500 milionů eur.

Výnosy španělského klubu se zvýšily o 33,1 milionu eur (7% nárůst) na celkových 512,6 milionů eur, čímž Real Madrid rekordně již poosmé obhájil své prvenství v žebříčku Finanční ligy, a vyrovnal se tak klubu Manchester United, jenž se držel na nejvyšší pozici v letech 1996/97 až 2003/04.

V roce 2011/12 vzrostly výnosy 20 nejvýdělečnějších klubů Finanční ligy o 10 % na celkových 4,8 miliardy eur.

Dan Jones, partner poradenské skupiny pro sport společnosti Deloitte, uvedl: „To, že výnosy klubu Real Madrid v jediném roce překonaly hranici 500 milionů eur, lze považovat za mimořádný úspěch. Obdivuhodný nárůst výnosů v řádu dvojciferných čísel (10 %), kterého dvacítka nejlepších fotbalových klubů v čele s Realem Madrid dosáhla, poukazuje na sílu těchto klubů i v době ekonomických obtíží. Výnosy 20 nejlepších klubů se od roku 1996/97, kdy jsme začali žebříček sestavovat, zečtyřnásobily." 

Tradiční giganti si svá místa drží 

Již pátým rokem zůstává složení první šestice klubů v žebříčku Finanční ligy stejné - Real Madrid, FC Barcelona, Manchester United, Bayern Mnichov, Chelsea a Arsenal. Klub FC Barcelona opět obsadil druhou pozici a již čtvrtým rokem tak Španělsko obhájilo dominantní postavení v žebříčku. 

„Nezměněné stejné složení první šestice poukazuje na to, že tyto kluby mají nejpočetnější základnu fanoušků, a tím pádem i nejvyšší výnosy na domácím i mezinárodním trhu," prohlásil Jones.

Jediným novým klubem, který se letos ve Finanční lize umístil, je klub Newcastle United, který vytlačil španělský klub Valencia. Finanční liga 20 nejúspěšnějších klubů zahrnuje i letos především účastníky anglické Premier League, kteří obsadili v žebříčku celkem sedm příček, přičemž pět z nich se umístilo v nejlepší desítce. Italové mají v první dvacítce pět klubů, Francouzi 2, stejně jako Španělé. Zbývající čtyři místa obsadily německé kluby. 

Mezi největší skokany letošního roku patří kluby Manchester City (7. místo), Borussia Dortmund (11. místo) a Neapol (15. místo), které se posunuly o pět příček a poprvé se dostaly do první dvacítky.

Experti předpovídají skvělé časy pro kluby z Manchesteru

Austin Houlihan, senior manažer poradenské skupiny pro sport společnosti Deloitte, uvedl: „Díky titulu mistra anglické Premier League a účasti v Lize mistrů UEFA se výnosy anglického klubu Manchester City zvýšily o 51 % na celkových 285,6 milionů eur, což představuje největší absolutní i relativní růst ze všech klubů Finanční ligy. Díky tomu, že se Manchester City zařadil mezi přední anglické evropské fotbalové kluby, lze očekávat, že zůstane v nejlepší desítce žebříčku Finanční ligy i v nejbližší budoucnosti a bude usilovat o to, aby předstihl i dva anglické týmy, které jsou přímo před ním (Arsenal a Chelsea), a dostal se tak mezi pět nejúspěšnějších klubů Finanční ligy."

Přestože výnosy klubu Manchester United poklesly, ať už kvůli prohře v zápase o první místo v Premier League, či v důsledku předčasného ukončení účasti jak v Lize mistrů, tak v anglickém fotbalovém poháru FA Cup, učinil Manchester United v rámci svých obchodních operací velké pokroky (třetí místo v žebříčku).   

 „Manchester United i nadále s úspěchem investuje do své značky po celém světě. Světově ojedinělá sponzorská smlouva, kterou klub uzavřel se společností General Motors na sedm let, zdvojnásobí výnosy, které klub od svého sponzora obdrží v první sezoně v roce 2014/15, kdy bude nová smlouva platit. Jednak toto nové sponzorství, ale i nové dohody týkající se vysílání zápasů Premier League platné od roku 2013/14, které přinesou jednotlivým anglickým klubům 20 až 30 milionů liber, pomohou anglickému Manchester United výrazně se přiblížit dvěma španělským klubům, které jsou v čele tabulky. Nové smlouvy v rámci Premier League by skutečně mohly vést k tomu, že za několik let bude polovina míst ve dvacítce nejlepších klubů Finanční ligy patřit anglickým týmům," řekl Houlihan.

 

Právě se děje

Další zprávy