Rakouská Kika chce mít v Česku dalších 15 obchodů

Ekonomika Ekonomika
12. 1. 2010 10:44
Rakušané si Česko pochvalují, krize se tu podle nich neprojevila tak jako v jiných zemích

New York - Dalších deset, možná i patnáct prodejen na území České republiky chce k současným pěti obchodním domům otevřít rakouská nábytkářská firma Kika. Oznámil to její generální ředitel Paul Koch na výroční konferenci Národní maloobchodní federace v New Yorku.

"Jsme blízko tomu, abychom měli zakoupeny všechny pozemky. S pomocí provozních zdrojů bychom byli schopni otevřít ke konci příštího kalendářního roku. V současnosti se ale nebuduje příliš nákupních center a ne vždy je snadné získat stavební povolení," řekl Koch ČTK.

Po Praze, Brně, Plzni a Olomouci se chce původně rakouská firma zaměřit na další krajská města - ve hře je Ústí nad Labem a Ostrava.

Podnikání v Česku si Koch pochvaluje, podle něj se tu v nákupních zvycích lidí ekonomická krize neprojevila tak silně jako u sousedů.

Další velký řetězec s nábytkem, švédskou Ikea, nepovažuje za konkurenci. Obě firmy podle něj fungují různě a nabízejí lidem jiné služby. "Zákazníci rychle pochopí, co kde dostanou," dodal Koch.

Mnohem větším problémem podle něj bylo při expanzi do bývalých socialistických zemí například odlišné myšlení zaměstnanců, nevyjasněné majetkové vztahy u pozemků nebo korupce.

Kika má ve střední a východní Evropě 66 prodejen, první prodejnu v bývalém komunistickém bloku otevřela v roce 1999 v Maďarsku.

 

Právě se děje

Další zprávy