Ve městě, kde nemusíte platit eurem, obchod jen kvete

ČTK ČTK
8. 1. 2010 9:21
Našli jste v šuplíku založené francouzské franky? Klidně si za ně můžete užívat poblíž Paříže.
víkendový nával v brněnské Olympii
víkendový nával v brněnské Olympii | Foto: Veronika Skálová

Paříž - Osm let po vstupu Francie do eurozóny mohou lidé v městečku Le Blanc nedaleko Paříže stále platit franky. Před třemi lety se místní obchodníci rozhodli, že budou přijímat bankovky někdejší francouzské národní měny, a to až do roku 2012, dokdy je bude ochotna směňovat za eura francouzská centrální banka. Maloobchod prý v sedmitisícové obci jen kvete.

Od zahájení akce utržili místní obchodníci podle listu Le Parisien více než milion franků, což jsou v přepočtu asi čtyři miliony korun. Přijímají však jen bankovky a drobné vrací v eurech a eurocentech.

Majitelům obchodů prý od znovuzavedení franku vzrostl obrat o 20 procent. "Někdy přijíždějí lidé z Paříže, jen aby se zbavili svých franků," tvrdí místní prodavačka obuvi.

Franky se nacházejí i v miskách

Mnoho zákazníků dává k dobru příhody, jak doma nečekaně narazili na frankové bankovky, například v dlouho nepoužívaných kabelkách nebo v miskách na polévku. Právě v dobách hospodářské krize to mnohým přišlo vhod.

Některé francouzské obchody dodnes vydávají účtenky, na nichž jsou ceny uvedeny v eurech i francích, a to stejně velkým písmem. U větších sum Francouzi v duchu stále přepočítávají eura na franky.

 

Právě se děje

Další zprávy