Alkohol z Božkova šel na dračku. Před zvýšením daně

Ekonomika Ekonomika
11. 1. 2010 11:31
Stock loni zvýšil prodej o 5 procent, většinu vytáhli obchodníci před koncem roku.
Fernet je vlajkovou lodí božkovské likérky.
Fernet je vlajkovou lodí božkovské likérky. | Foto: Stock Plzeň-Božkov

Plzeň - Očekávané zvýšení daně vyděsilo před koncem loňského roku obchodníky natolik, že poslali čísla o prodeji nápojů společnosti Stock Plzeň - Božkov k novému rekordu.

Jedna z nejznámějších likérek v Česku totiž zvýšila meziročně prodej o pět procent, na 27,99 milionů litrů. Informovala o tom ČTK s odvoláním na generálního ředitele společnosti.

"Finanční krize loni nepochybně ovlivnila celý trh lihovin. Spotřebitelé začali méně utrácet, zejména v gastronomii. Pokud se ale pro nákup rozhodli, upřednostňovali tradiční a osvědčené značky," řekl agentuře Petr Pavlík.

Zároveň upozornil, že čísla o prodeji výrazně ovlivnilo oznámené zvyšování spotřební daně z lihu od začátku letošního roku. Bez něj by totiž prodej Stocku stoupl meziročně jen o dvě procenta. Mimořádné bylo především předzásobení ze strany obchodních řetězců.

I díky prosincovým závodům ve skupování lihovin teď likérka očekává slabší zájem obchodníků.

Kromě nápojů vlastní výroby zvýšil Stock Plzeň-Božkov i dovoz lihovin ze zahraničí. Prodal 1,7 milionu litrů dovezených značek, což představuje zvýšení o osm procent. Nejúspěšnější značkou se stala whiskey Tullamore Dew, nejpopulárnější domácí pak klasický i citrusový Fernet.

 

Právě se děje

Další zprávy