První dávka optimismu: Důvěra v ekonomiku se zvyšuje

ČTK ČTK
25. 2. 2013 10:04
Ve stavebnictví zatím podnikatelé obrat k lepšímu necítí
ČSÚ po dlouhé době zveřejnil trochu povzbudivá data.
ČSÚ po dlouhé době zveřejnil trochu povzbudivá data. | Foto: ČSÚ

Praha - Celková důvěra v domácí ekonomiku se v únoru zvýšila. Souhrnný indikátor důvěry ve srovnání s lednem podle čerstvých dat Českého statistického úřadu vzrostl o 1,6 bodu. Je to především díky lepším vyhlídkám exportérů.

Meziměsíčně se zvýšil indikátor důvěry podnikatelů i spotřebitelů. V meziročním srovnání jsou souhrnný indikátor důvěry a indikátor důvěry podnikatelů nižší a indikátor důvěry spotřebitelů je vyšší.

V průmyslu se v únoru hodnocení současné celkové ekonomické situace nezměnilo, stejně jako hodnocení současné celkové i zahraniční poptávky. Zásoby hotových výrobků se podle respondentů snížily.

Stavebnictví stále v krizi

"Respondenti očekávají pro příští tři měsíce mírné zvýšení tempa výrobní činnosti a také tempa zaměstnanosti," uvedl v komentáři ČSÚ. Celkově se důvěra v průmyslu oproti minulému měsíci zvýšila, ale oproti hodnotám z února 2012 je stále nižší.

Podle analytika Home Credit Michala Kozuba podnikatelé s nadějí sledují vývoj v Německu. "Tento náš klíčový exportní partner v posledních měsících totiž také naznačuje mírné zlepšení. Jeho předstihové indikátory rostou (PMI), a to znamená, že by mělo být opět místo pro české exportéry a jejich dodávky. Poptávka by na německých trzích měla vzrůst, a to se odráží i na očekávání v Česku," vysvětluje Kozub.

Ve stavebních podnicích se ale hodnocení současné ekonomické situace v únoru snížilo. Hodnocení celkové poptávky se oproti lednu snížilo mírně. Firmy očekávají pro příští tři měsíce neměnnost tempa stavební činnosti a pokles zaměstnanosti. Celkově se důvěra ve stavebnictví oproti minulému měsíci snížila a je nižší než v únoru 2012.

 

 

Právě se děje

Další zprávy