Průzkum: Prodej lihovin v restauracích klesl až o polovinu

ČTK ČTK
12. 9. 2012 18:40
Za propadem spotřeby tvrdého alkoholu stojí rostoucí počet otrav metylalkoholem
Foto: Jan Lipold

Praha - Prodej lihovin v restauracích se v posledních dvou dnech propadl až o polovinu, hlavně na Moravě. Ukázal to bleskový průzkum analytické společnosti Mag Consulting mezi tuzemskými restauratéry. Za propadem spotřeby tvrdého alkoholu stojí rostoucí počet otrav metylalkoholem. Většina z nich je na Moravě.

Také podle středečního průzkumu portálu lunchtime.cz pro ČTK mezi restauracemi, bary a kluby na Ostravsku se prodej tvrdého alkoholu v posledních dnech snížil ve 40 procentech z nich.

S úplným zákazem nalévání lihovin by podle průzkumu Mag Consulting stravovacím zařízením klesly tržby o šest až osm procent.

Vláda kvůli množícím se otravám metylalkoholem rozhodla o plošném zákazu prodeje tvrdého alkoholu zatím jen ve stáncích. Platí do odvolání od chvíle, kdy informaci vyhlásil v televizi ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Provozovatelům stánků, stánků s občerstvením, mobilních stánků a jiných mobilních a přechodných provozů je zakázáno rozlévání a prodej lihovin typu destilátů a tuzemáku s obsahem alkoholu nad 30 procent.

 

 

 

Právě se děje

Další zprávy