Průmysl jede pětkrát rychleji než v EU

Dušan Klimeš
11. 4. 2007 9:51
Za únor posílil průmysl o patnáct procent
Foto: Reuters

Praha - Nejen auta táhnou tuzemský průmysl. K solidnímu růstu přispívá i výroba optických a elektrických zařízení a přístrojů.

Podle Českého statistického úřadu vzrostl průmysl v únoru o patnáct procent.

"Průmysl pozitivně překvapil. Zatímco ekonomové odhadovali únorový meziroční růst kolem osmi procent, ve skutečnosti to bylo dvakrát víc," říká Vladimír Pikora z Next Finance.

Zatímco tradičně největším "přispěvatelem" k růstu průmyslu jsou auta, v únoru si své řekly i další obory.

Elektronika vystřídala výrobu vozů a stala se nejdynamičtějším sektorem, který vzrostl o více než čtyřicet procent a k růstu celého průmyslu přispěl 4,6 procenty. Auta posílila "jen" o 16,4 procenta.

Čínská ekonomika opět roste jako o překot. Podle posledních údajů letos přidala přes deset procent a domácí produkt tak dosáhne 2?55 bilionu dolarů
Čínská ekonomika opět roste jako o překot. Podle posledních údajů letos přidala přes deset procent a domácí produkt tak dosáhne 2?55 bilionu dolarů | Foto: Reuters

Auta jedou

Přesto dopravní prostředky jsou nejvýznamnější částí české výroby.

"Spolu se Slovenskem jsme automobilovým Detroitem, držíme prim ve střední Evropě v produkci počítačů," říká Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank.

"Český průmysl roste pětkrát rychleji, než je v Evropské unii obvyklé," dodává.

V roce 1999 byla v části závodu, kterou koupila německá Scholz Edelstahl GmbH., obnovena výroba oceli. Dnes zaměstnává 320 lidí, kteří pracují v nepřetržitém čtyřsměnném provozu.
V roce 1999 byla v části závodu, kterou koupila německá Scholz Edelstahl GmbH., obnovena výroba oceli. Dnes zaměstnává 320 lidí, kteří pracují v nepřetržitém čtyřsměnném provozu. | Foto: Ondřej Besperát

Do tří let by se Česko mohlo stát i evropskou jedničkou ve výrobě tenkých obrazovek, myslí si Michl.

Českému průmyslu pomáhá i silnější poptávka z Německa, která patří k nejvýznamnějším exportním místům českých podnikatelů.

K vyššímu růstu průmyslu do budoucna pomůže zpřísnění vyplácení nemocenské a snížení korporátní daně.

"Škoda jen, že se české podniky nedočkají zjednodušení daní," uzavírá Michl.

Dobrý zaměstnavatel

Nejnovější čísla průmyslu ukazují, proč u nás klesá nezaměstnanost. V únoru pracovalo pro průmyslové podniky o téměř třicet tisíc lidí víc, než v loňském roce,

Tito lidé berou o 6,8 procenta více než loni a průměrně si přijdou na 18 709 korun. To je ale stále o více než patnáct set korun méně, než kolik činí celorepubliková průměrná mzda.

"O dobré kondici odvětví svědčí i to, že průmysl opět nasával nové zaměstnance. Největší nárůst přitom byl v automobilové výrobě," říká Vladimír Pikora.

 

Právě se děje

Další zprávy