České textilky bez nápadů krachují

red eko, ČTK
15. 3. 2007 10:30
Hradec Králové - Dnes podlehla levné konkurenci z Asie další "klasická" textilka Texlen Trutnov. A není sama.

Na Texlen Trutnov dnes prohlásil konkurz Krajský soud v Hradci Králové. Vyhověl tak návrhu firmy, která návrh na konkurz z důvodu platební neschopnosti podala sama.

V královehradeckém kraji je to letos už druhý velký výrobce textilu, který zavřel své brány. V únoru mu předcházela společnost Tiba ze Dvora Králové, která byla největším výrobcem potištěných tkanin v Česku.

Již loni v dubnu svůj boj vzdala Tepna Náchod.

Český textilní průmysl tak postupně vzdává svůj boj s konkurencí, která se valí především z Asie a která je neporovnatelně levnější.

Továrnám zároveň problémy způsobuje silná koruna a stále rostoucí náklady na energii.

Počet pracovních míst v textilním průmyslu v podnicích s více než dvaceti zaměstnanci poklesl loni o osm procent na méně než 40 tisíc. V oděvním průmyslu se zaměstnanost snížila o téměř 15 procent pod dvacet tisíc.

Nanovlákna a bazalt

A tak textilky, které chtějí přežít a zachovat výrobu, musí nabídnout něco jiného, než "jen" oblečení. Dobré nápady a inovace. To je cesta, kterou se vydává například Svitap J.H., který začal vyrábět vlákna z bazaltu. Ta mají údajně lepší vlastnosti i než vlákna skleněná.

Od textilek, které přežijí, bude odebírat i armáda USA
Od textilek, které přežijí, bude odebírat i armáda USA | Foto: Reuters

Budoucností českého textilu tak zřejmě bude unikátní výroba pro chirurgy, hasiče či do automobilů.

Textilie odolné vůči plísním nebo hlodavcům, látky z nanovláken, tedy materiálu, který je mnohonásobně tenčí než lidský vlas či plány na výrobu inteligentní podprsenky, která se za pomoci mikročipu sama podle potřeby uvolňuje nebo zpevňuje.

Společnost Elmarco bude z netkaných textilií z nanovláken (jemných vláken o tloušťce kolem 200 nanometrů viditelná pouze elektronovým mikroskopem) vyrábět textilie určené pro zdravotnictví s vysokou účinností záchytu bakterií, virů, hub a kvasinek.

Americká armáda si tak už u Elmarca koupila linku na výrobu netkaných textilií z nanovláken, průlomové průmyslové technologie vyvinuté na Technické univerzitě v Liberci.

 

Právě se děje

Další zprávy